Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Štátnu nehnuteľnosť si dlhodobý nájomca môže prenajímať prednostne

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Zákon o niektorých vzťahoch súvisiacich s nájmom nehnuteľného majetku štátu bude účinný od 1. augusta tohto roka.

Bratislava 21. júna (TASR) - Dlhodobý nájomca prebytočnej štátnej nehnuteľnosti si ju bude môcť prenajímať opakovane a prednostne bez nutnosti súťaže. Vyplýva to zo zákona o niektorých vzťahoch súvisiacich s nájmom nehnuteľného majetku štátu, ktorý Národná rada (NR) SR v stredu definitívne schválila. Predložil ho poslanec Jaroslav Karahuta (Sme rodina).

Pôvodne navrhoval, aby si dlhodobý nájomca mohol nehnuteľnosť patriacu štátu za určitých podmienok bez súťaže priamo odkúpiť. S tým však nesúhlasili poslanci OĽANO. Poslankyňa Jana Majorová Garstková preto predložila pozmeňujúci návrh, aby nedošlo k trvalému prevodu prebytočného majetku štátu do vlastníctva doterajšiemu nájomcovi, ale aby sa mu umožnilo uzatvorenie dlhodobej nájomnej zmluvy, a to najviac na 15 rokov. Snemovňa túto zmenu schválila.

"Účelom prijatia navrhovanej právnej úpravy je usporiadať niektoré právne vzťahy súvisiace s nájmom majetku štátu, ktoré nie je možné spravodlivo vyrovnať podľa súčasne platnej právnej úpravy. Ide predovšetkým o situácie, kde štát prenajíma nehnuteľný majetok, ktorého existenciu alebo hmotný substrát zabezpečil nájomca sám a na vlastné náklady," vysvetlil Karahuta.

Ide o takú nehnuteľnosť, ktorá sa využíva ako vysokohorská chata alebo útulňa s prípravou a predajom nápojov a jedla na priamu konzumáciu a poskytovaním služieb maloobchodného predaja. "Zároveň ďalšou podmienkou má byť skutočnosť, že v tejto nehnuteľnosti je na základe nájomnej zmluvy vytvorené informačné stredisko Tatranského národného parku," dodal predkladateľ návrhu.

Zákon bude účinný od 1. augusta tohto roka.