Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Štátnu správu poľovníctva vykonáva v SR najmä MPRV a okresné úrady

Ilustračné foto

Orgánmi štátnej správy poľovníctva na Slovensku sú jednak Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR ako ústredný orgán, ďalej okresné úrady a v rámci nich pozemkové a lesné odbory.

Bratislava 22. mája (TASR) - Orgánmi štátnej správy poľovníctva na Slovensku sú jednak Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR ako ústredný orgán, ďalej okresné úrady a v rámci nich pozemkové a lesné odbory. Uviedol to pre TASR hovorca rezortu pôdohospodárstva Peter Hajnala.

"Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vedie centrálny register poľovníckych organizácií, ktorý v súčasnosti obsahuje 3084 evidovaných subjektov. Sú v ňom jednak poľovnícke organizácie, ako aj organizačné zložky poľovníckych organizácií," priblížil. Jedinou poľovníckou organizáciou, ktorá sa člení na organizačné zložky je podľa jeho informácií Slovenský poľovnícky zväz.

Problematiku poľovníctva na Slovensku podľa Hajnalu legislatívne upravoval až do roku 2009 viac ako 40 rokov platný zákon o poľovníctve. "Tento starý zákon bol v podstate len raz novelizovaný, a to zákonom z roku 1993, ktorý reagoval na spoločenské zmeny, najmä vo vlastníckych a užívacích vzťahoch k poľovným pozemkom," poznamenal. Novelizovaný zákon o poľovníctve platí od 1. júla 2013. "Od januára 2014 nadobudla tiež účinnosť vyhláška, ktorou sa určuje spoločenská hodnota zveri," dodal Hajnala.