Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Štátu odviedli firmy v Banskobystrickom kraji takmer 92 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

DPH pri dovoze bolo vo výške približne 39 miliónov eur. Spotrebné dane v tuzemsku boli vo výške 52 miliónov eur.

Banská Bystrica 19. januára (TASR) - Do štátnej kasy odviedli vlani firmy v Banskobystrickom kraji takmer 92 miliónov eur. Boli to príjmy z colných a daňových príjmov a bolo to o vyše sedem miliónov eur viac ako v roku 2022. TASR o tom informovala hovorkyňa Colného úradu (CÚ) Banská Bystrica Katarína Podhorová.

Dodala, že odvod do štátneho rozpočtu pozostával vlani aj z výberu cla vo výške približne 252.000 eur. "V tejto sume je zohľadnená len časť výberu z cla vo výške 25-percentného podielu, ktorá zostáva v SR. Zvyšná časť je odvedená do Európskej únie ako tradičné vlastné zdroje," objasnila s tým, že DPH pri dovoze bolo vo výške približne 39 miliónov eur. Spotrebné dane v tuzemsku boli vo výške 52 miliónov eur.

Podľa hovorkyne v roku 2023 bolo v dovoze do všetkých colných režimov prepustených celkom 8045 colných vyhlásení s 12.437 tovarovými položkami. Bolo to v celkovej colnej hodnote 171.558.502 eur. "Medzi najväčšie subjekty, čo sa týka výberu dovozných platieb, na banskobystrickom colnom úrade patria Continental Automotive Systems Slovakia, ML consortio, Ministerstvo obrany SR a papierne v Harmanci," spresnila. Sú to teda automobilový priemysel, zber a recyklácia kovového odpadu, výroba hliníkových zliatin, papierenský priemysel a obrana.