Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Investori vyhlásili do júla súťaže na práce za 1,34 miliardy eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR -Štefan Puškáš

V prvých siedmich mesiacoch tohto roka vyhlásili investori 2535 verejných obstarávaní na stavebné práce v celkovej hodnote 1,34 miliardy eur.

Bratislava 1. októbra (TASR) – V prvých siedmich mesiacoch tohto roka vyhlásili investori 2535 verejných obstarávaní na stavebné práce v celkovej hodnote 1,34 miliardy eur. To síce predstavuje trojštvrtinový nárast ich počtu, ale zároveň desatinový pokles objemu. Vyplýva to z najnovšej analýzy spoločnosti CEEC Research na základe údajov Úradu pre verejné obstarávanie.

V júli vypísali verejní obstarávatelia 104 súťaží na stavebné práce za 103 miliónov eur. Medziročne klesol počet ponúkaných zákaziek o 78 % a objem sa znížil dokonca o 84,6 %. "Najväčšie júlové obstarávanie v celkovej hodnote 28 miliónov eur vyhlásila spoločnosť Carmeuse Slovakia, a to na modernizáciu výpalu vápna v závode v Košiciach," priblížil riaditeľ analytickej spoločnosti Jiří Vacek.

Od januára do júla sa vo vestníku verejného obstarávania objavilo 2535 súťaží v sume 1,34 miliardy eur. Oproti rovnakému obdobiu vlaňajška síce vzrástol počet zákaziek o 74,7 %, no ich celkový objem klesol o 6,7 %. "Hlavne vďaka prvému štvrťroku ide zároveň o najväčší počet verejných obstarávaní za posledné štyri roky. Nárast počtu zákaziek pri súčasnom poklese objemu súvisí s najväčšou pravdepodobnosťou s čerpaním financií z fondov v rámci Programu rozvoja vidieka," zhodnotil Vacek.

Z týchto tendrov bolo 30 % ukončených a zadaných konkrétnym stavebným firmám. Z celkového objemu to však predstavuje iba 13 % v hodnote 167 miliónov eur. Po odčítaní doposiaľ ukončených a zrušených (7 %) súťaží zostávajú v procese obstarávania zákazky za 1,08 miliardy eur.

V prvých siedmich mesiacoch tohto roka investori ukončili a dodávateľom zadali celkovo 1688 verejných obstarávaní v hodnote 1,02 miliardy eur. V medziročnom porovnaní stúpol ich počet o 82,9 %, objem zákaziek sa oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka takmer nelíšil (pokles o 0,9 %).