Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Počet aj objem súťaží v stavebníctve bol najnižší za štyri roky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Celková hodnota 62 súťaží v septembri dosiahla 38 miliónov eur. Od januára do septembra bolo vypísaných 2697 zákaziek za 1,67 miliardy eur.

Bratislava 20. decembra (TASR) – V septembri tohto roka vyhlásili investori najmenej verejných obstarávaní na stavebné práce v najnižšej sume za posledné štyri roky. Celková hodnota 62 súťaží dosiahla 38 miliónov eur. Od januára do septembra bolo vypísaných 2697 zákaziek za 1,67 miliardy eur. Vyplýva to z najnovšej analýzy spoločnosti CEEC Research na základe údajov Úradu pre verejné obstarávanie.

Septembrové hodnoty zaznamenali výrazný pokles na rekordné mesačné minimum. Počet vyhlásených stavebných súťaží sa v tomto období medziročne znížil o 85,5 % a ich objem klesol o 90,9 %.

Od januára do septembra sa vo vestníku verejného obstarávania objavilo 2697 tendrov v hodnote 1,67 miliardy eur. Oproti rovnakému obdobiu vlaňajška to síce predstavuje mierny (11,2 %) nárast počtu zákaziek, no z hľadiska ich objemu ide o štvrtinový (24,2 %) pokles. Zvýšenie počtu súťaží pri súčasnom znížení objemu pritom podľa analýzy s najväčšou pravdepodobnosťou dlhodobo súvisí s čerpaním financií z fondov v rámci Programu rozvoja vidieka.

Z týchto verejných obstarávaní bola tretina (34 %) ukončená a zadaná konkrétnym stavebným firmám. Z celkového objemu to tvorí iba 14 % v hodnote 237 miliónov eur. Reálne však boli tieto zákazky zadané za 206 miliónov eur, teda o 13 % menej oproti pôvodnej hodnote pri vyhlásení. Po odčítaní doposiaľ ukončených a zrušených súťaží, ktorých je z pohľadu objemu zhruba 7 %, momentálne zostávajú v procese obstarávania zákazky v sume 1,32 miliardy eur.

V prvých deviatich mesiacoch tohto roka investori ukončili a zadali 1904 obstarávaní za 1,48 miliardy eur, čo v medziročnom porovnaní predstavuje viac než tretinový (38,8 %) nárast počtu a zároveň vyše štvrtinové (28,7 %) zvýšenie objemu. Významný vplyv mala zákazka Železníc SR z júla na modernizáciu trate Púchov – Žilina v sume 365 miliónov eur. Po jej modelovom odčítaní by vyšiel pokles hodnoty zadaných zákaziek o 3,1 %.