Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Vo Fiľakove by mohla pribudnúť obytná zóna pre 70 domov

Na ilustračnej fotografii výhľad na mesto z Fiľakovského hradu. V popredí opravená Bekekova bašta. Foto: TASR - Ján Siman

Predpokladané celkové náklady na úpravu terénu a výstavbu zóny, vrátane všetkých dopravno-stavebných zásahov a napojení na existujúce inžinierske siete, sú vo výške 1,3 milióna eur.

Fiľakovo 6. marca (TASR) – Obytnú zónu pre 70 domov zamýšľa v meste Fiľakovo na juhu okresu Lučenec postaviť spoločnosť Ardis, a. s. Ako vyplýva zo zámeru, ktorý predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA), s výstavbou by chceli začať v auguste tohto roka a ukončená by mala byť na jeseň 2019. Predpokladané celkové náklady na úpravu terénu a výstavbu zóny, vrátane všetkých dopravno-stavebných zásahov a napojení na existujúce inžinierske siete, sú vo výške 1,3 milióna eur.

Obytná zóna by mala byť situovaná v južnej časti Fiľakova, a to na území, ktoré je v súčasnosti voľnou disponibilnou plochou bez zelene a bez nadzemných stavebných objektov. „Doposiaľ bolo využívané na poľnohospodárske účely ako orná pôda. Dopravné napojenie je prístupné zo Športovej ulice. Vodovod, plynovod, kanalizácie, verejné osvetlenie a telekomunikačné vedenia sú navrhnuté na pripojenie z Biskupickej cesty,“ uvádza sa v zámere.

V meste je podľa zámeru zvýšená požiadavka po vylepšení bytových podmienok. „Vzhľadom na mierny pokles počtu obyvateľov od roku 2008 je výstavba nových rodinných domov žiaduca a môže sa stať jedným z dôvodov, pre ktoré sa ľudia začnú vracať do mesta Fiľakovo,“ dodáva sa v zámere s tým, že blízkosť plánovaného obchodného centra, železničnej stanice a športoviska len potvrdzujú výber lokality a zaručujú jej atraktivitu.