Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Výstavba domov v USA sa v septembri zvýšila

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Trh s bývaním zostáva jedným z mála svetlých bodov v americkej ekonomike, ktorá sa vyrovnáva s koronakrízou. Podporuje ho predovšetkým rekordne nízke úročenie hypoték.

Washington 20. októbra (TASR) - Výstavba domov v USA sa v septembri mierne zotavila. Firmy majú problém uspokojiť vysoký záujem o nové domy. Trh s bývaním zostáva jedným z mála svetlých bodov v americkej ekonomike, ktorá sa vyrovnáva s koronakrízou. Podporuje ho predovšetkým rekordne nízke úročenie hypoték.

Počet novo začatých stavieb domov v septembri stúpol o 1,9 % a v prepočte na celý rok dosiahol na sezónne upravenej báze 1,415 milióna obytných jednotiek, uviedlo americké ministerstvo obchodu. Ekonómovia počítali s celoročným tempom na úrovni 1,457 milióna. Ministerstvo tiež revidovalo augustové celoročné tempo na 1,388 milióna z 1,416 milióna.

Hlavným dôvodom nárastu bolo zvýšenie počtu novo začatých stavieb v segmente rodinných domov o 8,5 % na celoročných 1,108 milióna domov. Naopak, začatá výstavba v segmente bytových domov padla o 16,3 %.