Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Stavebná produkcia v eurozóne pokračovala v stabilnom raste

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Stavebná produkcia v menovej únii vzrástla v januári po úprave o sezónne vplyvy medzimesačne o 0,5 %.

Luxemburg 20. marca (TASR) - Po decembri zaznamenala stavebná produkcia v eurozóne rast aj na začiatku tohto roka, pričom tempo rastu sa udržalo na úrovni z konca roka 2023. TASR o tom informuje na základe údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý zverejnil rýchly odhad.

Stavebná produkcia v menovej únii vzrástla v januári po úprave o sezónne vplyvy medzimesačne o 0,5 %. To je rovnaké tempo rastu ako v decembri. Naopak, v prípade celej Európskej únie zaznamenala prudký obrat. Zatiaľ čo v v decembri vzrástla o 1,3 %, v januári o 1 % klesla.

Aj v medziročnom porovnaní sa stavebná produkcia v eurozóne vyvíjala lepšie než v celej EÚ. V eurozóne sa zvýšila o 0,8 %, v Európskej únii iba o 0,1 %.

K pokračovaniu rastu stavebnej produkcie v eurozóne prispel najmä sektor inžinierskych stavieb. V rámci neho sa produkcia v januári medzimesačne zvýšila o 1 %. Naopak, produkcia v oblasti pozemných stavieb o 2,1 % klesla.

Aj v medziročnom porovnaní potiahli celkovú stavebnú produkciu inžinierske stavby. Produkcia v tejto oblasti vzrástla o 2,8 %, zatiaľ čo v oblasti pozemných stavieb klesla o 2,4 %.

Spomedzi jednotlivých štátov Európskej únie, ktorých údaje sú k dispozícii, sa najvýraznejšie zvýšila stavebná produkcia medzimesačne v Maďarsku (10,2 %), Nemecku (2,7 %) a vo Švédsku, kde vzrástla o 2,4 %. Najviac klesla v Rumunsku (-34,3 %), v Poľsku (-16,5 %) a Holandsku. Tam sa znížila o 9,9 %. Na Slovensku zaznamenala nulový rast.

V medziročnom porovnaní najviac vzrástla stavebná produkcia v Maďarsku (17,1 %), Španielsku (15,1 %) a Portugalsku (3,9 %). Naopak, najväčší pokles zaznamenala v Holandsku (-15,7 %), Rumunsku (-14,7 %) a na Slovensku, kde klesla o 12,8 %.