Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Stavebná produkcia v eurozóne v apríli opäť klesla

Ilustračné foto Foto: TASR

V medziročnom porovnaní klesol výkon stavebníctva v eurozóne v apríli 2016 o 0,4 % a v celej EÚ o 1,5 %.

Luxemburg 20. júna (TASR) - Stavebná produkcia v eurozóne v apríli v medzimesačnom porovnaní opäť klesla, už tretí mesiac po sebe, ale v celej Európskej únii (EÚ) ožila a vzrástla. Informoval o tom európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa predbežných údajov Eurostatu sa stavebná produkcia v euroregióne po očistení od sezónnych vplyvov v apríli znížila o 0,2 % v porovnaní s marcom, keď klesla o 1 %. V celej EÚ však vzrástla o 0,4 % po marcovom znížení o 1,5 %.

V medziročnom porovnaní klesol výkon stavebníctva v eurozóne v apríli 2016 o 0,4 % a v celej EÚ o 1,5 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za apríl, sa produkcia v stavebníctve v medzimesačnom porovnaní najprudšie znížila v Česku (-3,3 %), Španielsku (-2,4 %) a v Bulharsku (-2,1 %). Naopak, najvýraznejší nárast zaznamenali Rumunsko (5,8 %), Slovinsko (5,4 %) a Británia (3 %).

V medziročnom porovnaní výkon stavebného sektora v apríli klesol najstrmšie v Slovinsku (-31,2 %), Maďarsku (-29,8 %), Poľsku (-15,9 %) a Česku (-15,2 %) a najviac vzrástol v Rumunsku (12,8 %), vo Švédsku (8,7 %) a Holandsku (6,2 %).

Na Slovensku produkcia v stavebníctve v apríli medzimesačne klesla o 1,1 % a medziročne o 4 %.

Investori vyhlásili v apríli zákazky na práce za 357 miliónov eur

Od januára do apríla vyhlásili investori na Slovensku 2187 verejných obstarávaní na stavebné práce v celkovej hodnote 925 miliónov eur. Oproti predchádzajúcemu roku sa tak ich počet zvýšil takmer štvornásobne a objem 2,5-násobne. Ukončované sú aj naďalej predovšetkým nízkoobjemové tendre. Vyplýva to z najnovšej analýzy spoločnosti CEEC Research.

V apríli tohto roka vyhlásili verejní obstarávatelia 254 súťaží na stavebné práce za 357 miliónov eur. Ide síce o doposiaľ najmenší počet zákaziek od začiatku roka, oproti porovnateľnému obdobiu vlaňajška však došlo k vyše dvojnásobnému (122,8 %) nárastu a objem stúpol viac ako päťnásobne (416,2 %).

„Veľkou mierou sa na tom podieľala šestica veľkých zákaziek od Stredoslovenskej vodárenskej spoločnosti v súhrnnej hodnote takmer 90 miliónov eur. Najväčšie obstarávanie tohto mesiaca v celkovej hodnote 30,2 milióna eur vyhlásil Trenčiansky samosprávny kraj, a to na údržbu a opravu inžinierskych stavieb vo svojom vlastníctve,“ priblížil riaditeľ analytickej spoločnosti Jiří Vacek.

Od januára do apríla sa vo vestníku verejného obstarávania objavilo 2187 súťaží dohromady za 925 miliónov eur, čo predstavuje medziročne takmer štvornásobný (286,4 %) nárast počtu zákaziek a zároveň viac než dvojnásobné (136,4 %) zvýšenie ich objemu.

Z týchto verejných obstarávaní investori 14 % ukončili a zadali konkrétnej firme. Z celkového objemu to však tvorí iba 6 % v hodnote 54 miliónov eur. Po odčítaní doposiaľ ukončených a zrušených súťaží, ktoré predstavujú zhruba 3 %, v tejto chvíli zostávajú v procese obstarávania zákazky v sume 847 miliónov eur.

V prvých štyroch mesiacoch bolo ukončených a stavebným firmám zadaných 1080 tendrov, čo je v medziročnom porovnaní takmer 2,5-násobne (144,3 %) viac. Objem týchto zákaziek však dosiahol iba 376 miliónov eur a ide tak o výrazný dvojpätinový (44,4 %) pokles, čo vypovedá o ukončovaní prevažne malých verejných obstarávaní.