Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Stavebná produkcia v eurozóne v marci rástla, tempo rastu sa spomalilo

Foto: TASR

Podľa prvého odhadu Eurostatu sa stavebná produkcia v eurozóne po očistení o sezónne vplyvy zvýšila v marci medzimesačne o 0,1 %.

Luxemburg 21. mája (TASR) - Stavebná produkcia v eurozóne pokračovala v marci v raste, tempo rastu sa však spomalilo a dosiahlo iba minimálnu úroveň. TASR o tom informuje na základe údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý v utorok zverejnil predbežné údaje.

Podľa prvého odhadu Eurostatu sa stavebná produkcia v eurozóne po očistení o sezónne vplyvy zvýšila v marci medzimesačne o 0,1 %. Vo februári rast dosiahol 0,4 %. Podobne v medziročnom porovnaní sa stavebná produkcia v menovej únii zvýšila o 0,1 %.

V širšej Európskej únii zaznamenala stavebná produkcia v marci oproti predchádzajúcemu mesiacu pokles o 0,1 % po tom, ako vo februári vzrástla o 0,5 %. V medziročnom porovnaní sa situácia ešte zhoršila, keď pokles dosiahol 0,7 %.

Z pohľadu jednotlivých členských štátov EÚ, ktorých údaje sú k dispozícii, najvýraznejšie sa stavebná produkcia v marci znížila medzimesačne v Česku, na Slovensku a v Slovinsku. V Česku klesla o 7,8 %, na Slovensku o 7,6 % a v Slovinsku o 7,4 %.

Naopak, najviac vzrástla v Rumunsku, až o 9,1 %. Na druhom a treťom mieste sú s odstupom Francúzsko, Belgicko a Nemecko. Vo Francúzsku sa stavebná produkcia zvýšila o 1,1 % a v Belgicku a Nemecku rovnako o 1 %.

V medziročnom porovnaní najviac klesla produkcia v stavebníctve v Poľsku nasledovanom Slovinskom a Českom. V Poľsku pokles predstavoval 9,6 %, v Slovinsku 8,6 % a Česku 8,3 %.

Najvýraznejší rast stavebná produkcia zaznamenala v Belgicku (7,3 %), Taliansku (3,8 %) a Bulharsku, kde sa zvýšila o 3,7 %. Na Slovensku zaznamenala pokles o 6 %.