Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Malí dodávatelia si už viac preverujú veľké firmy a skôr sa poisťujú

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Problémy v stavebníctve podľa poradenskej firmy nastávajú väčšinou vtedy, ak si generálny dodávateľ diela alebo zhotoviteľ neplní svoje povinnosti.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Aktuálna situácia v stavebnom sektore zmenila aj správanie mnohých firiem. Kým doteraz sa malé spoločnosti spoliehali väčšinou na silné mená veľkých firiem, s ktorými spolupracovali, súčasnosť ich učí preverovať si odberateľov ešte pred začatím obchodného vzťahu. "Rovnako zaznamenávame aj zvýšený dopyt po poistení od konca minulého roka," opísal generálny riaditeľ poradenskej spoločnosti Coface Juraj Janči.

Predovšetkým oblasť stavebníctva totiž pociťuje problém s neplatením faktúr a v poslednom čase aj s reštrukturalizáciami veľkých firiem. Pri nich sa malým dodávateľom vracia len menšia časť z dlhovaných peňazí.

Janči preto radí firmám z tohto sektora, aby mali čo najviac informácií o svojom obchodnom partnerovi a neustále monitorovali jeho správanie. "A hlavne, čo najskôr zareagovali na meškanie platieb," zdôraznil.

Problémy v stavebníctve podľa poradenskej firmy nastávajú väčšinou vtedy, ak si generálny dodávateľ diela alebo zhotoviteľ neplní svoje povinnosti. "To či už vplyvom druhotnej platobnej neschopnosti alebo zámernou špekuláciou nízkej ponúkanej ceny, kde generálny dodávateľ ide do súťaže už s vopred naplánovanou stratou, alebo nebodaj s tým, že nezaplatí svojim subdodávateľom," opísal Janči.

Následne tak podľa jeho slov vzniká reťazová reakcia, kde sa neplatenie šíri celým spektrom subdodávateľských spoločností. "Prvotná príčina vzniká buď nesprávnou kalkuláciou nákladov, cenovou vojnou alebo nepredvídateľnými okolnosťami," dodal Janči.