Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Výrobcovia a prepravcovia stavebných materiálov avizujú zvýšenie cien

Ilustračné foto Foto: TASR

Výsledky prieskumu dokazujú, že Slováci pokladajú kvalitu za jednoznačne rozhodujúci faktor a cene pripisuje dôležitosť len približne polovica z nich.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Kvalita je rozhodujúcim faktorom pri nákupe stavebných materiálov pre 82 % Slovákov, pričom až 91 % je ochotných si za ňu aj priplatiť. Vyplynulo to z prieskumu, ktorý v novembri uskutočnila agentúra STEM/MARK.

Prieskum súčasne ukázal, že Slováci sú nespokojní s celkovou kvalitou stavieb realizovaných v poslednom čase na Slovensku a podľa ich názoru viac ako polovica z nich nedosahuje požadovanú kvalitu.

Ako povedal dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi Zsolt Lukáč, prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska, pokles stavebnej výroby a s ním súvisiaci tlak na pokles cien má pre stavebné firmy veľmi nepriaznivé dôsledky. Mnohé z nich už nedokážu investovať ani do základnej obnovy svojich zariadení, čo ovplyvňuje aj celkovú kvalitu stavebných projektov. Podľa neho cena nemôže byť jediným a rozhodujúcim kritériom pri stavebných projektoch. Rovnako dôležitá, ak nie ešte dôležitejšia, musí byť kvalita, a tú možno dosiahnuť len vtedy, ak cena a kvalita budú v rovnováhe.

Výsledky prieskumu dokazujú, že Slováci pokladajú kvalitu za jednoznačne rozhodujúci faktor a cene pripisuje dôležitosť len približne polovica z nich.

Až tri štvrtiny respondentov prieskumu si uvedomuje, že využívanie lacnejších a menej kvalitných materiálov bude mať negatívny vplyv na hodnotu, predajnosť a kvalitu stavby v budúcnosti. Podľa 88 % ľudí nekvalitný materiál ovplyvní náročnosť a dĺžku intervalov medzi nutnými opravami, 26 % je presvedčených, že lacnejšie materiály môžu dokonca ovplyvniť bezpečnosť stavby.

Podľa prezidenta Slovenskej asociácie výrobcov transportbetónu Milana Rohlíčka je situácia na hrane. "Ceny betónu oproti roku 2008 výrazne klesli, napr. v Bratislave až o 40 %, pričom väčšina firiem produkujúcich transportbetón hospodári so stratou a už nemá možnosť urobiť žiadne ďalšie úsporné opatrenia na zníženie svojich nákladov." Nedá sa vylúčiť, zdôraznil, že niektoré spoločnosti začali šetriť i na kvalite svojich produktov, čo môže mať v konečnom dôsledku vplyv na kvalitu stavieb. "Preto, ak chceme, aby kvalita stavieb bola zachovaná, je nutné ceny upraviť," zdôraznil Rohlíček.

Patrik Polakovič zo spoločnosti Holcim, ktorá je rozhodujúcim výrobcom cementu na Slovensku, tiež avizuje úpravu cien. "Garantujeme kvalitu našich produktov a nechceme robiť kompromisy. Cena stavebných materiálov tvorí 20, 30 % percent z ceny stavby a ak chceme pomôcť celému sektoru stavebníctva, nesmieme ich cenu znižovať na úkor kvality. V našich cenách musíme zohľadňovať rast vstupných nákladov, dane, investície do modernizácie, a preto sa naša spoločnosť rozhodla v budúcom roku ceny zvýšiť," povedal Polakovič.