Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Stavebníctvo v novembri rástlo, tempo však začalo spomaľovať

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Za 11 mesiacov minulého roka sa stavebná produkcia medziročne zvýšila o 17,1 %.

Bratislava 17. januára (TASR) – Slovenskému stavebníctvu sa v novembri darilo, keď jeho produkcia medziročne vzrástla o 15,1 %. Ťahala ho nielen výstavba nových bytov, ale najmä infraštruktúrne stavby financované z eurofondov. V reakcii na tento týždeň zverejnené údaje Štatistického úradu SR to konštatovali analytici, podľa ktorých práve segment infraštruktúry bude s ukončovaním eurofondových projektov slabnúť a v úvode roka by mohol vykázať medziročný pokles.

Za 11 mesiacov minulého roka sa stavebná produkcia medziročne zvýšila o 17,1 %. „Stavebníctvo si tak užíva pozitívnu vlnu rastu. V žiadnom prípade to však neznamená, že by všetky predošlé problémy boli zabudnuté. Po dlhých chudobných rokoch, kedy sa stavebníctvu vôbec nedarilo, majú stavebné firmy nahromadených množstvo problémov. Preto im súčasný rast dáva svetlo na konci tunela,“ zhodnotil analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub.

Ako upozornil, rast živili hlavne inžinierske stavby. Objem prác pri nich vzrástol o 22,6 %, zatiaľ čo pri budovách len o 11,5 %. „Súčasný ekonomický rast praje tomu, aby sa teraz investovalo do stavieb. Ekonomike sa darí dobre, a preto sú dostatočné zdroje. Navyše, aj firmy sa majú v tejto chvíli dobre, ich tržby väčšinou rastú, a tak si môžu dovoliť investovať,“ uviedol Kozub s tým, že stavebníctvo dokáže zapojiť aj ľudí s nižšou kvalifikáciou, čím môže ekonomike pomôcť.

Analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák poukázal na to, že stavebníctvo začalo s postupným ukončovaním eurofondových projektov v závere roka spomaľovať. Jeho produkcia totiž v novembri v porovnaní s októbrom poklesla o 4,9 %, pričom dynamika medziročného rastu sa spomalila z rekordnej októbrovej úrovne 28,7 % na 15,1 %.

Slabnutie segmentu výstavby infraštruktúry očakáva Koršňák aj v nasledujúcich mesiacoch a v úvode tohto roka by mohol vykázať relatívne silný medziročný pokles. Ako pripomenul, vlani sa na Slovensku nezačala výstavba žiadneho významnejšieho nového diaľničného úseku a vyhodnotenie súťaží viacerých úsekov, ako aj definitívne rozhodnutie o výstavbe obchvatu Bratislavy bolo posunuté na začiatok tohto roka.

„Po hodoch v minulom roku by tak mal v úvode roka nastať krátky výpadok vo veľkých infraštruktúrnych projektoch, ktoré by sa mali opäť postupne rozbehnúť až v priebehu roka. Tento výpadok by mal byť aspoň čiastočne tlmený rastúcim segmentom výstavby budov, ktorý vykazuje v posledných mesiacoch výrazné oživenie. Minimálne v úvode roka však s veľkou pravdepodobnosťou nebude schopný plne nahradiť pokles v segmente infraštruktúry, a preto očakávame, že stavebníctvo by sa malo v úvode tohto roka prehupnúť do mierneho mínusu,“ predpovedá Koršňák.