Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

V tomto roku zníži slovenské stavebníctvo svoj výkon o 4,6 %

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Prieskum spoločnosti CEEC Research bol uskutočnený prostredníctvom rozhovorov so 100 vedúcimi predstaviteľmi slovenských stavebných spoločností.

Bratislava 9. apríla (TASR) - V tomto roku by malo slovenské stavebníctvo znížiť svoj výkon o 4,6 %. Ukázal to prieskum medzi domácimi stavebnými spoločnosťami, ktorý realizovala CEEC Research.

"Optimizmus už je vidieť na rok 2014, keď by sa mal sektor stabilizovať," povedal na dnešnom Stretnutí lídrov slovenského stavebníctva v Bratislave riaditeľ spoločnosti Jiří Vacek. Ako dodal, stabilizácia alebo prípadný mierny rast odvetvia bude závisieť od verejných objednávok.

Tržby väčšiny stavebných spoločností majú za tento rok podľa prieskumu klesnúť. Najviac tento pokles pocítia malé a stredné spoločnosti, pričom veľké firmy očakávajú skôr stabilizáciu. "V roku 2014 by mohlo dôjsť k miernemu rastu, čo je naviazané na veľké verejné objednávky," podotkol Vacek.

Aktuálna vyťaženosť kapacít slovenských stavebných firiem je 63 %, čo podľa Vacka súvisí aj s končiacou sa zimnou sezónou. Vyťaženosť je nižšia oproti stavu z novembra 2012, keď dosahovala 72 %, avšak v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka ja vyššia o 5 percentuálnych bodov. Čo sa týka jednotlivých segmentov stavebníctva, vyťaženosť je vyššia v pozemnom staviteľstve (65 %) a nižšia u firiem z inžinierskeho staviteľstva (58 %).

Od novembra 2012 sa zvýšila zásoba zákaziek stavebných firiem z 4,9 na 5,2 mesiaca. Najlepšie sú z tohto pohľadu zabezpečené veľké stavebné spoločnosti, hoci oproti novembru tu došlo k poklesu z 9 na 7,6 mesiaca. Malé a stredné firmy majú zazmluvnenú prácu v priemere na 4,6 mesiaca, pričom v novembri 2012 to bolo len 3,5 mesiaca.

Prieskum spoločnosti CEEC Research bol uskutočnený prostredníctvom rozhovorov so 100 vedúcimi predstaviteľmi slovenských stavebných spoločností. Rozhovory boli vykonané v priebehu marca 2013.