Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Najlepším zdrojom zákaziek sú podľa stavebníkov osobné kontakty

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Za hlavnú prednosť osobných kontaktov považujú predovšetkým časový náskok, ako aj kvalitu a spoľahlivosť získaných informácií.

Bratislava 20. júna (TASR) - Za aktuálne najefektívnejší spôsob získavania zákaziek považujú stavebné firmy osobné kontakty. Zhodujú sa na tom nielen malé a stredné firmy, ale aj veľké spoločnosti. Korupcia pri verejných zákazkách sa mierne zlepšila, stále však možnosť získať ich bez úplatku potvrdzuje len menej ako polovica firiem. Vyplýva to z analýzy, ktorú vypracovala analytická spoločnosť CEEC Research.

Za najlepší spôsob získavania zákaziek považujú predstavitelia stavebných spoločností osobné kontakty."Význam výberových konaní klesá. Niektorí z opýtaných riaditeľov ich označili len za technickú realizáciu toho, čo podľa nich už bolo vopred rozhodnuté a to trápi a obmedzuje v podnikaní celý rad spoločností," komentoval riaditeľ CEEC Research Jiří Vacek.

Osobné kontakty sú podľa slovenských stavebných firiem tiež najdôležitejším zdrojom informácií o nových zákazkách. Za hlavnú prednosť osobných kontaktov ako zdroja informácií považujú riaditelia stavebných spoločností v Česku i na Slovensku predovšetkým časový náskok, ako aj kvalitu a spoľahlivosť získaných informácií.

Ako hlavný problém verejných zákaziek je vnímané obmedzenie výberových kritérií iba na cenu. "Je bežným javom, že uchádzači o zákazku ponúkajú ceny, ktoré sú pod nákladmi nutnými na ich realizáciu. Niektoré firmy tieto ceny akceptujú iba preto, že počítajú s tým, že niektoré subdodávky čiastočne či vôbec nezaplatia," uviedol v prieskume generálny riaditeľ spoločnosti Považská cementáreň Anton Barcík.

V prípade verejných stavebných zákaziek je veľkými spoločnosťami považované za problematické aj odvolávanie sa neúspešných uchádzačov na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) a následne jeho dlhé rozhodovanie. Malé spoločnosti naopak trápi vysoká miera korupcie. Získať verejnú stavebnú zákazku bez úplatku je možné len podľa 41 % všetkých riaditeľov.

"Ako veľký problém vnímame špekulovanie okolo verejných súťaží, ktoré môže mať za cieľ zvýhodnenie niektorých súťažiacich prostredníctvom nezmyselných súťažných požiadaviek. Som presvedčená, že pre akékoľvek špekulácie v dnešnej dobe nie je miesto a otvorená verejná súťaž je najefektívnejší spôsob, ako reálne pomôcť slovenskému stavebníctvu," uzavrela riaditeľka spoločnosti Skanska SK Magdaléna Dobišová.