Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Stavebný zákon môže byť stále schválený do začiatku budúceho roka

Ján Počiatek Foto: TASR

Podľa ministra J. Počiatka počas nasledujúceho polroka bude nasledovať verejná a odborná diskusia, ktorá sa má týkať zmien v zákone.

Bratislava 9. apríla (TASR) - V najbližších týždňoch by malo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR predstaviť paragrafové znenie nového stavebného zákona. Pracovníci rezortu momentálne pracujú s odborníkmi z tohto odvetvia už na jeho štvrtej verzii.

"Ideme stále viac-menej podľa nášho plánu, kedy ho chceme schvaľovať v septembri vo vláde a následne ho posunúť do parlamentu," povedal počas dnešného Stretnutia lídrov slovenského stavebníctva v Bratislave minister dopravy Ján Počiatek.

Počas nasledujúceho polroka bude nasledovať verejná a odborná diskusia, ktorá sa má týkať jednotlivých zmien v pripravovanom stavebnom zákone. Hoci bude o zákone rokovať vláda a následne parlament až v závere tohto roka, podľa ministra je stále možné stihnúť pôvodne plánovaný termín účinnosti zákona. Ten bol stanovený na 1. január budúceho roka.

Ako dnes povedal Počiatek predstaviteľom stavebných spoločností, štát počas 1. štvrťroku 2013 rozbehol súťaže na viac ako 44 km diaľnic a rýchlostných ciest, ktorých hodnota je podľa štátnej expertízy zhruba 1,2 miliardy eur. "V tomto okamihu tak prebiehajú tendre na viac ako 88 kilometrov nadradenej cestnej infraštruktúry, ktoré by sa mali začať stavať v priebehu tohto roka," dodal Počiatek.




Do konca roka 2016 chce vláda podľa jeho slov investovať viac ako 8 miliárd eur. Rozostavať sa má 310 km diaľnic a rýchlostných ciest. "Na začiatku roku 2016 by mali byť hotové, alebo v pokročilom štádiu výstavby všetky úseky diaľnice D1 medzi Bratislavou a Košicami," skonštatoval minister. Ako dodal, v tomto termíne by mali byť vo výstavbe všetky úseky diaľnice D3 smerom na Poľsko. Výrazne má pokročiť aj výstavba rýchlostnej cesty R2.