Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Štefanec: Minister vnútra znevýhodňuje v tendroch malých podnikateľov

Foto: TASR/Martin Baumann

Podpredseda SDKÚ-DS kritizuje nastavenie podmienok pri troch tendroch na rekonštrukciu celkovo 20 hasičských staníc na Slovensku.

Bratislava 28. marca (TASR) – Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) chce rekonštrukciou hasičských staníc zvýhodniť veľkých podnikateľov. Tvrdí to podpredseda strany SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

"Vláda sa snaží zhoršovať podnikateľské prostredie a už nielen zavádzaním nových daní a byrokratickými predpismi, ale aj tendrami, ktoré evidentne znevýhodňujú malých podnikateľov," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Štefanec.

Podpredseda SDKÚ-DS kritizuje nastavenie podmienok pri troch tendroch na rekonštrukciu celkovo 20 hasičských staníc na Slovensku. Ministerstvo vnútra (MV) SR ich vyhlásilo 27. februára a 1. marca tohto roka. Predpokladaná hodnota všetkých zákaziek na rekonštrukciu staníc v niekoľkých mestách je vo výške 14,5 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty.

"Ide o to, že v týchto tendroch sú nastavené rekonštrukcie hasičských staníc naraz v rôznych mestách. Napríklad v jednom prípade v Lučenci, Tornali, Liptovskom Mikuláši a v Leviciach. Ak teda napríklad máme podnikateľa z Liptovského Mikuláša, ktorý má stavebnú firmu, logicky pripadá do úvahy, že by opravoval hasičskú stanicu vo svojom meste. Bolo by to efektívnejšie, lacnejšie aj pre zadávateľa. Takto ale musí dať ponuku pre opravu v Lučenci, Tornali a v Leviciach," poznamenal Štefanec s tým, že takéto nastavenie verejného obstarávania znevýhodňuje malé stavebné firmy, ktoré sú lokálne, či regionálne a ktoré tvoria zamestnanosť v regióne.

Podľa Štefanca tak tendre budú výhodné najmä pre veľké firmy a len s ťažkosťami sa ich budú môcť zúčastniť malí podnikatelia. "Máme podozrenie, že takto nastavený tender je nielen výhodný pre veľké firmy, ale aj pre firmy spriaznené so Smerom, ako sme toho boli svedkami už aj v minulosti," tvrdí Štefanec. Ako zároveň priblížil, je zvedavý aj na otváranie obálok, ktoré sa uskutoční už dnes a ukáže sa, ktoré firmy získajú zákazky.

Štefanec sa rozhodol interpelovať ministra vnútra, aby zdôvodnil takto nastavené tendre. "Čakám na jeho vyjadrenie. Ak nevysvetlí celý proces, tak budem iniciovať ďalšie kroky na pôde Národnej rady SR, konkrétne na pôde Výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj s tým, že budem žiadať účasť pána ministra," dodal Štefanec.