Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

IVAN ŠTEFANEC: SR by mala investovať do obnoviteľných zdrojov energií

Ivan Štefanec, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Pre Slovensko je podľa europoslanca dôležité, aby investovalo do oblastí, ktoré znížia cenu energie.

Bratislava 30. mája (TASR) – Každá krajina má právo rozhodnúť, aký energetický mix chce mať. Pre Slovensko je podľa europoslanca Ivana Štefanca (SDKÚ-DS) dôležité, aby investovalo do oblastí, ktoré znížia cenu energie. Potenciál vidí aj v obnoviteľných zdrojoch, avšak podpora štátu nie je nastavená tak, aby cenu znižovala.

"Na Slovensku panuje predsudok, že obnoviteľné zdroje zvyšujú cenu energií, čo vôbec nie je pravda. Bolo to spôsobené aj zlým nastavením, aj zlou politikou regulátora, že predražoval cenu energií príliš vysokou výkupnou cenou niektorých druhov. Dôležité je podporovať ich tak, aby sme v konečnom dôsledku cenu energie znižovali," povedal pre TASR po tohtotýždňovom sneme Slovenskej asociácie malých podnikov (SAMP). Pripomenul prudký rozvoj technológií, čo spôsobuje zlacňovanie výroby.

"Treba ich viac využívať, byť flexibilní a pozerať sa po svete, aby sme mali dostatok energie za čo najlepšiu cenu. Aj o tom je Energetická únia, o väčšej spolupráci členských štátov, o zabezpečení našich zdrojov, ale aj o postupnom znižovaní energetickej závislosti. Pretože v celej únii máme 53-% dovoz energií z teritórií mimo EÚ," konštatoval poslanec EP. Na znižovaní závislosti od dovozu sa podľa Štefanca môže podieľať aj výroba energie z obnoviteľných zdrojov.

Postupy Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) sú v súlade s európskou legislatívou, reagoval na kritiku hovorca ÚRSO Miroslav Lupták. "Regulácia cien a trhu s energiami vyrobenými z obnoviteľných zdrojoch nie je rýdzo domácim výtvorom. Vychádza z programov, smerníc a nariadení EÚ. Zavedené podpory a dotácie deformujú národné i európske trhy a ceny energií sa neznižujú, ba naopak, zvyšujú sa v celej EÚ," konštatoval hovorca ÚRSO. Úrad rozvoju obnoviteľných zdrojov nebráni. Myslí si, že zabrániť ich negatívnemu vplyvu na koncové ceny energií sa dá len vtedy, ak sa produkty z ich výroby nebudú podporovať osobitnými tarifami, ale budú sa predávať za trhové ceny.