Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

ŠTEFANEC: Živnostenské licencie by sa mohli zaviesť od 1. januára 2013

Ivan Štefanec (vľavo) a Pavol Frešo na tlačovej konferencii. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Licencia bude ročne stáť 500 eur, pričom táto suma je priemer daňových príjmov od neplatičov dane z pridanej hodnoty (DPH), ktorých obrat je nižší ako 50.000 eur.

Bratislava 23. júla (TASR) - Predstavitelia opozičnej strany SDKÚ-DS chcú živnostenskú licenciu na Slovensku zaviesť od 1. januára budúceho roka. Na dnešnej tlačovej konferencii to na pôde parlamentu oznámili predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo a podpredseda strany Ivan Štefanec.

"Živnostenská licencia bude stáť 500 eur plus minimálne odvody. Platí sa vopred, ročne," uviedol Štefanec.

Licenciu, ktorá má živnostníkom uľahčiť vykonávanie účtovníctva a znížiť náklady, chce SDKÚ-DS zaviesť v rámci nového zákona o živnostenskej licencii, ktorý je momentálne v prvom čítaní. Podľa Freša má licencia okrem iného zabrániť narastaniu nezamestnanosti medzi živnostníkmi a takisto môže mať mierne pozitívny vplyv aj na štátny rozpočet. "Vidíme v tom šancu, že príjmy zo strany štátu budú zvýšené a dokážeme aj konsolidovať," povedal Frešo.

Tu bude player


Podľa neho sú známe prípady, keď živnostník zaplatil niekoľkonásobne viac za účtovníka, ako zaplatil v konečnom dôsledku na daniach. Ide tak o vyhodené peniaze. Po novom zaplatí živnostník len raz ročne za licenciu, čo ho "oslobodí" od účtovníctva. "Takisto treba upozorniť, že je to zákon pre všetkých, ktorí nie sú platcami dane z pridanej hodnoty," dodal Štefanec.

Licencia bude ročne stáť 500 eur, pričom táto suma je priemer daňových príjmov od neplatičov dane z pridanej hodnoty (DPH), ktorých obrat je nižší ako 50.000 eur. Do tejto sumy budú môcť živnostníci požiadať o daňovú licenciu v prípade, že zákon schváli parlament.