Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Štefunko: SR by mala podporiť regióny a rekvalifikáciu pracovníkov

Na archívnej snímke Ivan Štefunko Foto: FOTO TASR - Branislav Račko

Podľa Štefunka Slovensko dotovalo zahraničné firmy z jedného alebo dvoch odvetví, aby prišli do SR a priemysel krajiny sa preto stal veľmi zraniteľným.

Bratislava 31. januára (TASR) – Slovensko dotovalo zahraničné firmy, teraz v nich však nemá kto pracovať. Srbi či Ukrajinci obchádzajú zákon a cez maďarské a rumunské agentúry zamestnávajú cudzincov za podmienok, ktoré by Slováci neakceptovali, a tým tlačia mzdy dole. Poukázal na to v stredu na tlačovej konferencii Ivan Štefunko, predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS).

"Celý ekonomický úspech sme postavili na strihaní pások pre veľkých investorov a dnes sa bojíme, čo bude, keď odídu," zdôraznil pre TASR Štefunko s tým, že je to výsledok zanedbanej práce politickej reprezentácie počas posledného desaťročia. Podľa neho Slovensko dotovalo zahraničné firmy z jedného alebo dvoch odvetví, aby prišli do SR a priemysel krajiny sa preto stal veľmi zraniteľným.

"Vláda SR sa musí sústrediť na tri základné piliere. Cielený rozvoj podnikateľského prostredia s ohľadom na regionálne špecifiká, celoživotné vzdelávanie, rekvalifikačné kurzy a zastaviť vyľudňovanie zanedbaných regiónov," vymenoval Štefunko.

Problémom je podľa predsedu PS aj kvalifikácia slovenských pracovníkov a odchod vyštudovaných mladých ľudí do zahraničia. Rovnako tak z dôvodu zlej infraštruktúry aj obyvatelia východného Slovenska radšej cestujú do zahraničia za prácou. "My máme strašne malú cestnú infraštruktúru, aby sme umožnili lepšiu mobilitu pracovnej sily v rámci Slovenska," doplnil.

Firmy podľa neho zamestnávajú cudzincov, ktorí majú nižšie nároky ako Slováci. "Problém je v tom, že neexistuje dostatočná koordinácia v rámci Európskej únie (EÚ), ako zamedziť pokútnym, pracovným agentúram z Maďarska alebo Rumunska zamestnávať ľudí, ktorí potom sú zamestnávaní pod minimálnu mzdu," priblížil Štefunko. "Politická reprezentácia sa predháňa, kto viac zamedzí príchod Ukrajincov alebo Srbov, pritom je to ich vina, že sem chodia, keďže nemysleli na to, že pri svojich rozhodnutiach spôsobia tento akútny nedostatok pracovnej sily," uviedol.

Dodal, že skutočným problémom sú veľmi veľké rozdiely medzi regiónmi. Podľa neho treba cielene rozvíjať podnikateľské prostredie, ktoré súvisí s daným regiónom. Ďalším z riešení PS je dôraz na celoživotné vzdelávanie a rekvalifikáciu pracovníkov vzhľadom na technológie, ktoré musia pracovníci ovládať. SR by mala podľa neho viac motivovať firmy, aby vedeli efektívne žiadať o prostriedky zo sociálneho fondu EÚ, kde sa môžu uchádzať o podporu rekvalifikácie zamestnancov.

Jedným z východísk z tejto situácie je podľa hnutia presunutie pracovnej sily do regiónov, kde sa ponúka práca. "Vláda by sa mala oveľa viac sústreďovať na to, aby vytvárala pracovné príležitosti v regiónoch alebo urobila podmienky na tvorbu pracovných príležitostí v regiónoch, kde tí ľudia žijú. A teda, podpora malého a stredného podnikania, kde je pracovná sila na to prispôsobená, resp. kde sa tá pracovná sila dá na to preškoliť," konštatoval Štefunko.