Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Stellantis sa dohodol na zrušení asi 2500 pracovných miest v Taliansku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Až 1520 zamestnancov závodu v Turíne získa finančné stimuly za dobrovoľný odchod vrátane 300 ľudí v závode Mirafiori a 733 zamestnancov z kancelárií, uviedol odborový zväz UILM.

Turín 26. marca (TASR) - Nadnárodná automobilová skupina Stellantis dosiahla dohody o zrušení najmenej 2500 pracovných miest v Taliansku. Oznámili to v utorok odborové zväzy. Automobilka sa snaží prispôsobiť zmenám, ktoré sú potrebné na prechod na výrobu elektromobilov. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Až 1520 zamestnancov závodu v Turíne získa finančné stimuly za dobrovoľný odchod vrátane 300 ľudí v závode Mirafiori a 733 zamestnancov z kancelárií, uviedol odborový zväz UILM.

Stellantis súhlasil s ďalšími dohodami o dobrovoľnom odchode 850 zamestnancov v závode Cassino v strednom Taliansku a 100 ľudí zo závodu na výrobu motorov v Pratola Serra, uviedol odborový zväz FIOM.

Hovorca Stellantisu potvrdil prepúšťanie v Turíne a Pratola Serra, ale nie v Cassine. Dodal však, že v najbližších dňoch sa očakávajú dohody pre ďalšie lokality v Taliansku v rámci rokovaní s odbormi.

"Dohody sú súčasťou iniciatív, ktoré Stellantis zavádza na riešenie vplyvu prebiehajúceho procesu transformácie," uviedol hovorca.

Dohody sú na prísne dobrovoľnom základe a väčšinou sú zamerané na zamestnancov v dôchodkovom veku alebo ľudí ochotných využiť nové pracovné príležitosti, dodal.

Stellantis zamestnáva v Taliansku približne 43.000 ľudí, z toho asi 15.000 v oblasti Turína, historickej domovskej základni automobilky Fiat, ktorá sa najprv zlúčila s americkým Chryslerom a neskôr s francúzskym výrobcom Peugeot PSA a vytvorili Stellantis.

Dobrovoľné odchody boli hlavným nástrojom, ktorý Stellantis využil na zníženie počtu svojich zamestnancov v Taliansku, kde mal po založení skupiny začiatkom roka 2021 približne 55.000 pracovníkov.

Talianska vláda rokuje so Stellantisom o zvýšení produkcie automobilky v krajine na jeden milión vozidiel ročne z približne 750.000 v minulom roku. Automobilka v utorok zopakovala, že Taliansko bude zohrávať ústrednú úlohu v jej globálnych plánoch.

Stellantis zredukoval pracovné miesta aj v iných veľkých výrobných centrách. Minulý týždeň oznámil, že prepustí približne 400 zamestnancov v USA, pretože sa snaží znížiť náklady, zvýšiť efektivitu a naštartovať výrobu elektrických vozidiel.