Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Štrajk pilotov leteckej spoločnosti SAS ohrozuje prežitie spoločnosti

Na snímke generálny riaditeľ SAS, Anko van der Werff. Foto: TASR/AP

Letecká spoločnosť musela zrušiť viac ako 2500 letov, čo sa dotklo 270.000 cestujúcich.

Štokholm 14. júla (TASR) - Štrajk pilotov škandinávskej leteckej spoločnosti SAS ju stojí 9 až 12 miliónov USD (8,94 až 11,92 milióna eur) denne a ohrozuje jej prežitie v čase, keď zápasí s finančnými problémami. Uviedlo to vo štvrtok vedenie SAS. TASR správu prevzala z AFP.

Protestná akcia, ktorá trvá už desiaty deň, doposiaľ stála leteckú spoločnosť približne 1 až 1,3 miliardy švédskych korún (94,32 až 122,62 milióna eur) a rokovania medzi odbormi a vedením zatiaľ nepriniesli žiadne riešenie.

Letecká spoločnosť musela zrušiť viac ako 2500 letov, čo sa dotklo 270.000 cestujúcich.

Spoločnosť SAS 5. júla, deň po tom, ako takmer 1000 jej pilotov nenastúpilo do práce, podala v USA žiadosť o ochranu prd veriteľmi podľa kapitoly 11. "Štrajk ohrozuje proces podľa kapitoly 11 a v konečnom dôsledku aj prežitie spoločnosti," povedal generálny riaditeľ SAS Anko van der Werff. Dodal, že má tiež negatívny vplyv na úspech programu šetrenia nákladov "SAS Forward", ktorý spustila spoločnosť vo februári.

SAS zamestnáva takmer 7000 ľudí, najmä v Dánsku, Nórsku a Švédsku, a snaží sa získať čerstvý kapitál v hodnote približne 9,5 miliardy SEK.

Letecká spoločnosť pritom uviedla, že "mala dostatočnú likviditu na splnenie svojich záväzkov v blízkej budúcnosti aj bez nového kapitálu", ale varovala, že jej hotovostné rezervy "budú veľmi rýchlo erodovať v dôsledku pokračujúceho štrajku pilotov".

Piloti protestujú proti znižovaniu platov, ktoré požaduje manažment v rámci plánu reštrukturalizácie zameraného na zabezpečenie prežitia SAS, a proti rozhodnutiu spoločnosti znovu nenajímať pilotov prepustených počas pandémie ochorenia COVID-19.

Celkovo je toto leto náročné pre európske letecké spoločnosti a letiská, ktoré čelia nedostatku personálu, čo ovplyvňuje leteckú dopravu.

(1 EUR = 1,0067 USD; 1 EUR = 10,602 SEK)