Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Štrajk v automobilkách v USA už zasiahol aj výrobu pick-upov Ram

Na archívnej snímke výrobná hala. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Najnovšie rozšírenie štrajku prichádza len tri dni po tom, ako prezident odborového zväzu Shawn Fain oznámil pokrok na rokovaniach s General Motors a Stellantisom.

Detroit 23. októbra (TASR) - Robotníci v kľúčovom americkom závode automobilovej skupiny Stellantis, ktorý vyrába populárne pick-upy, sa v pondelok pridali k štrajkom odborového zväzu United Auto Workers (UAW). TASR o tom informuje na základe správ AP a AFP.

Odborový zväz uviedol, že 6800 robotníkov v závode Sterling Heights v štáte Michigan sa v pondelok pripojilo k štrajku. Továreň, ktorá vyrába pick-upy Ram, sa výraznou mierou podieľa na zisku skupiny Stellantis.

Najnovšie rozšírenie štrajku prichádza len tri dni po tom, ako prezident odborového zväzu Shawn Fain oznámil pokrok na rokovaniach s General Motors a Stellantisom, ale zdôraznil, že obe spoločnosti budú musieť predložiť lepšie ponuky. Na rokovaniach s Fordom nebol hlásený žiadny pokrok.

Štrajky v tzv. veľkej trojke amerického automobilového priemyslu, ktorú tvoria spoločnosti General Motors, Ford a Stellantis, sa začali v polovici septembra. Odbory požadujú výrazné zvýšenie miezd a viac dní voľna. Zväz UAW zastupuje približne 150.000 pracovníkov v automobilovom priemysle USA. Aktuálne je do štrajku zapojených 40.000 zamestnancov vo všetkých troch automobilkách.

Odbory sa najskôr vyhýbali štrajkom v závodoch na dodávky a veľké SUV, ktoré spoločnostiam zarábajú najviac peňazí. To sa však zmenilo pred dvoma týždňami, keď sa štrajk rozšíril do obrovského závodu Ford na výrobu ťažkých úžitkových vozidiel a závodu na SUV v Louisville v štáte Kentucky.

UAW vo svojom vyhlásení uviedol, že ponuky od spoločnosti Stellantis, ktorá vznikla v roku 2021 fúziou Fiat Chrysler Automobiles a francúzskej PSA, zaostávajú za Fordom a GM napriek tomu, že automobilka má z týchto troch najvyššie tržby a zisky.