Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Štrajk vo Volkswagene pokračuje, odborári sa s vedením firmy nedohodli

Na snímke pracovníci automobilky Volkswagen Slovakia (VW SK) počas tretieho dňa ostrého, časovo neobmedzeného štrajku 22. júna 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Zamestnávateľ ponúka štrajkujúcim zvýšenie tarifných tried o 4,5 % od 1. júna do 31. decembra tohto roka a o ďalších 4,5 % od 1. januára 2018 do konca budúceho roka.

Bratislava 22. júna (TASR) – Štrajk v automobilke Volkswagen Slovakia (VW SK) zrejme ešte nejaký čas potrvá. Ani dnešné 13. kolo kolektívneho vyjednávania totiž neprinieslo dohodu medzi odborármi a vedením spoločnosti. Moderné odbory Volkswagen (MOV) sa boli o návrhoch radiť so zamestnancami.

Ich predseda Zoroslav Smolinský štrajkujúcich ľudí informoval, že zamestnávateľ ponúka zvýšenie tarifných tried o 4,5 % od 1. júna do 31. decembra tohto roka a o ďalších 4,5 % od 1. januára 2018 do konca budúceho roka. Zároveň ponúka jednorazovú platbu vo výške 350 eur a v auguste 2018 ďalších 200 eur.



"Samozrejme, že aj my sme museli urobiť ústupok z tých 16 %," povedal Smolinský. Zamestnávateľovi navrhli od 1. júna 2017 do 31. decembra 2018 zvýšenie miezd spolu o 13,9 %, a to na dve časti. Od 1. júna tohto do 31. mája budúceho roka navrhli nárast o 8,9 % a od 1. júna do 31. decembra 2018 o 5 %.

"Toto bol náš protinávrh. Tento protinávrh bol náš konečný, z ktorého nechceme upustiť. Teraz my potrebujeme vedieť od vás, či s tým súhlasíte, aby sme ho držali, alebo nám dáte mandát ísť ešte nižšie," pýtal sa Smolinský štrajkujúcich. Tí sa vyjadrili jasne za 13,9 %.

Smolinský nevedel zamestnancom povedať, či sa v piatok (23.6.) uskutoční ďalšie stretnutie s vedením podniku.

"My sme boli ústretoví, teraz čakáme my ten ústretový krok, teraz je ťah na nich. Keďže máme od vás mandát na 13,9 % a neklesnúť, my to akceptujeme a budeme to držať. Otázne je, a teraz prosím úprimnú odpoveď, sme ochotní tu ďalej spoločne byť? Tu, nie tam?" zisťovala podpredsedníčka MOV Jolana Julkeová. Zamestnanci sú podľa ich reakcie odhodlaní v štrajku pokračovať.

Odborári sa chcú rovnako ako s popoludňajšou zmenou radiť aj so štrajkujúcimi z blížiacej sa nočnej a rannej zmeny. Veria, že názory budú rovnaké.

"My pripravíme možno ešte aj iný návrh, preštudujeme si právne záležitosti, akým spôsobom by sa dalo ešte štrajkovať, aby sme ich upozornili na to, že nie oni budú rozhodovať o všetkom, ale vy. My chceme len to, čo vám patrí," vyhlásil pred štrajkujúcimi Smolinský.

Dodal, že štrajk bude pokračovať aj v piatok, sobotu a nedeľu. Môže podľa neho trvať asi týždeň.

Časovo neobmedzený ostrý štrajk zamestnancov VW SK sa začal v utorok (20.6.) ráno. Ani po opakovaných rokovaniach aj pred sprostredkovateľom sa totiž odbory nedohodli s vedením firmy na zvyšovaní platov. Ide o prvý štrajk v histórii slovenského závodu tejto automobilky, ktorá na Slovensku pôsobí od roku 1991.

Vedenie Volkswagenu čaká na žiadosť odborárov o ďalšie rokovanie

Volkswagen Slovakia (VW SK) urobil viaceré ústretové kroky a dnes predložil opäť vylepšenú ponuku, odbory ju však odmietli. Uviedla to hovorkyňa automobilky Lucia Kovarovič Makayová v reakcii na výsledok 13. kola kolektívneho vyjednávania.

"Odbory našu ponuku so zvýšením platov o viac ako 9 % odmietli," konštatovala. Zamestnávateľ ponúka podľa odborárov zvýšenie tarifných tried o 4,5 % od 1. júna do 31. decembra tohto roka a o ďalších 4,5 % od 1. januára 2018 do konca budúceho roka. Zároveň ponúka jednorazovú platbu vo výške 350 eur a v auguste 2018 ďalších 200 eur.

Ďalšie kolo kolektívneho vyjednávania nebolo podľa hovorkyne VW SK dohodnuté. Odborárov v závere rokovania informovali, že ďalšie sa uskutoční až na ich žiadosť.

"Dúfame, že pokračujúci štrajk nespôsobí ďalšie prehĺbenie straty dôvery koncernu, ktoré môže mať za následok negatívne dosahy na budúcnosť našej spoločnosti a stabilitu pracovných miest," zdôraznila Kovarovič Makayová.