Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Štrajk zamestnancov Air France postihne v piatok štvrtinu letov

Lietadlo spoločnosti Air France. Foto: TASR/AP

Piatkový štrajk prebehne práve počas posledného dňa hlasovania zamestnancov, zorganizovaného výkonným riaditeľom aerolínií Jeanom-Marcom Janaillacom.

Paríž 3. mája (TASR) - Letecká spoločnosť Air France vo štvrtok oznámila, že podľa jej očakávania sa v piatok z dôvodu štrajku uskutoční 75 percent jej letov, čo je pokles oproti 85 percentám štvrtkových letov.

Piatkový štrajk prebehne práve počas posledného dňa hlasovania zamestnancov, zorganizovaného výkonným riaditeľom aerolínií Jeanom-Marcom Janaillacom. Ten navrhol, že odstúpi z funkcie, ak zamestnanci odmietnu ponuku spoločnosti na sedempercentné zvýšenie miezd počas štyroch rokov.

Odbory, ktoré od februára podnikli sériu jednodňových štrajkov, žiadajú zvýšenie platov o 5,1 percenta už tento rok, aby sa tak vyvážila inflácia počas zmrazenia platov v období rokov 2012-2017.

Odbory tvrdia, že priame hlasovanie zamestnancov, usporiadané leteckou spoločnosťou, nemá právnu hodnotu. Ďalšie štrajky sú plánované na 7. a 8. mája.

Aerolínie Air France uviedli, že podľa ich očakávania sa v piatok na parížskom letisku Charlesa de Gaulla uskutoční 80 percent z plánovaných diaľkových a krátkych letov, ale iba 65 percent letov na stredne dlhú vzdialenosť. Percentuálne údaje sú spoločné pre odlety aj prílety na tomto letisku, napísala tlačová agentúra DPA.