Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

ŠTRAJKOVÁ POHOTOVOSŤ POKRAČUJE: Napätá situácia v Embracu trvá týždeň

Na archívnej snímke robotník vyberá cievku do kompresora na jednej z liniek závodu na výrobu kompresorov Embraco Slovakia v Spišskej Novej Vsi. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Základnou požiadavkou je zvýšenie miezd o 10 percent a forma 13. a 14. platu. V súčasnosti tu pracuje približne 2400 ľudí.

Spišská Nová Ves 15. januára (TASR) – Ani ďalšie kolo rokovaní v závere minulého týždňa neprinieslo riešenie v spišskonovoveskom závode Embraco. Spoločnosť sa stále nedohodla so zamestnancami na zvýšení platov a tí ostávajú v štrajkovej pohotovosti. Pre TASR to uviedol predseda základnej organizácie Odborového zväzu (OZ) KOVO Juraj Hojnoš.

„Štrajkovú pohotovosť neodvoláme, pokiaľ nebude podpísaná kolektívna zmluva. Dnes večer máme ďalšie vyjednávanie, pokiaľ ho vedenie nezruší, takže v utorok (16.1.) bude jasné, čo bude ďalej a či nevstúpime do ostrého štrajku,“ priblížil situáciu s tým, že v prípade štrajku plánujú aj protestný pochod, ako to bolo vlani po neúspešných rokovaniach s vedením fabriky na výrobu kompresorov a kondenzačných jednotiek.

Napätá situácia vládne u tohto najväčšieho zamestnávateľa na Spiši už týždeň. Pre štrajkovú pohotovosť sa jeho zamestnanci rozhodli po tom, čo postup kolektívneho vyjednávania nejde podľa ich predstáv. Základnou požiadavkou je zvýšenie miezd o 10 percent a forma 13. a 14. platu. V súčasnosti tu pracuje približne 2400 ľudí.