Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Strana NAJ považuje budovanie štátno-súkromných fariem za prioritu

Na archívnej snímke líder strany NAJ Viktor Béreš. Foto: TASR - Michal Svítok

Strana chce oživiť pôdohospodárstvo, zdvojnásobiť slovenskú produkciu, zamestnať na farmách 50.000 ľudí a uviesť do praxe úplnú potravinovú sebestačnosť.

Bratislava 15. februára (TASR) - Mimoparlamentná strana NAJ považuje budovanie štátno-súkromných fariem za svoju prioritu. Chce ním oživiť pôdohospodárstvo, zdvojnásobiť slovenskú produkciu, zamestnať na farmách 50.000 ľudí a uviesť do praxe úplnú potravinovú sebestačnosť. Píše sa to v stanovisku, ktoré strana poskytla TASR.

Uvádza v ňom, že československé poľnohospodárstvo a potravinársky priemysel boli do roku 1989 na európskej úrovni, pričom po revolúcii všetko, čo bolo vybudované a funkčné, "sa zničilo privatizáciou a rozpredajom, namiesto sanácie a oživenia poľnohospodárstva".

Podľa NAJ konštruktívne nepôsobia ani dotácie zo strany EÚ politikou ich poskytovania aj takým subjektom, ktoré nič nevyrábajú. „Výsledkom sledu týchto 'politík' nemá slovenské poľnohospodárstvo šancu reálne obstáť v súťaži s ostatnými krajinami (susednými štátmi)," píše sa v stanovisku.

Poradca strany pre poľnohospodárstvo Augustin Köteles upozorňuje aj na fakt, že slovenská vláda na rok 2018 vyčlenila pre poľnohospodárstvo 1 milión eur, teda najmenej v porovnaní s ostatnými krajinami V4, ktoré navyše dostávajú nižšie dotácie než krajiny západnej Európy.