Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Strata FCA v 2. kvartáli bola nižšia, než očakával trh

Ilustračná snímka. Foto: TASR -Lukáš Grinaj

Čistá strata z pokračujúcich operácií za tri mesiace od apríla do júna predstavovala 1,05 miliardy eur.

Rím 31. júla (TASR) - Taliansko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) zaznamenala v 2. kvartáli stratu vyše 1 miliardu eur. Dôvodom bol prudký prepad predaja spôsobený pandémiou nového koronavírusu. Šéf Mike Manley však uviedol, že firme sa podarilo zvládnuť "následky koronakrízy" a je dostatočne flexibilná a finančné silná, aby mohla realizovať svoje plány.

Čistá strata z pokračujúcich operácií za tri mesiace od apríla do júna predstavovala 1,05 miliardy eur. V rovnakom období vlani koncern zaznamenal čistý zisk 793 miliónov eur. Strata z pokračujúcich operácií na akciu dosiahla 66 centov po zisku 50 centov pred rokom. Upravený EBIT bol -928 miliónov eur alebo 65 centov na akciu po zisku 1,53 miliardy eur alebo 59 centov na akciu. Analytici očakávali podstatne vyššiu upravenú stratu (1,87 miliardy eur) a akcia automobilky sa na milánskej burze posilnila.

Tržby medziročne padli o 56 % na 11,71 miliardy eur. Globálny odbyt áut sa znížil o 63 % na 424.000 vozidiel.

Automobilke sa však podarilo, že na dôležitom trhu v USA zostala zisková a dosiahla tam malý prevádzkový zisk. Vysoké straty zaznamenala predovšetkým v Európe. V USA zarába Chrysler predajom veľkých nákladných pickupov a SUV, čo tvorí veľkú väčšinu ziskov koncernu. Fiat v Európe predáva menšie alebo stredné kompaktné autá.

FCA plánuje fúziu s francúzskou skupinou PSA, ktorej patria značky Peugeot, Citroën, DS a Opel. Po zlúčení by mal vzniknúť štvrtý najväčší výrobca áut na svete.