Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Strata spoločnosti SAS vzrástla, reštrukturalizuje a zvýši kapitál

Foto: TASR/AP

Letecká spoločnosť, ktorá si v roku 2020 zabezpečila záchranný balík od švédskej a dánskej vlády vo výške 3 miliárd SEK, aby sa udržala nad vodou, nešpecifikovala, koľko kapitálu by chcela získať.

Štokholm 22. februára (TASR) – Škandinávska letecká spoločnosť SAS v utorok oznámila, že jej strata sa v 1. kvartáli 2021/2022 prehĺbila. Spustí preto nový transformačný program a bude sa snažiť získať nový kapitál.

Letecká spoločnosť, v ktorej majú vlády Švédska a Dánska každá podiel vo výške 22 %, vykázala za obdobie november až január (1. štvrťrok) stratu pred zdanením 2,60 miliardy švédskych korún (244,05 milióna eur). Rok predtým mala stratu 1,92 miliardy SEK. Informáciu zverejnila TASR na základe správy agentúry Reuters.

"Uplynulé dva roky boli najnáročnejšie v histórii leteckého priemyslu. Spôsoby cestovania a podmienky na trhu sa menia a budú mať ďalší vplyv na spoločnosť. SAS teraz viac ako kedykoľvek predtým potrebuje nový začiatok," povedal generálny riaditeľ Anko van der Werff.

Skupina už roky zápasí s narastajúcou konkurenciou nízkonákladových spoločností a podobne ako iné spoločnosti aj ju tvrdo zasiahol kolaps leteckej dopravy. Uviedla, že plne transformuje svoje podnikanie vrátane siete, flotily, pracovných zmlúv a inej nákladovej štruktúry s cieľom ušetriť 7,5 miliardy SEK ročne. Podľa aerolínií tento "plán pripravuje pôdu na uskutočnenie úplnej revitalizácie súvahy SAS a podstatného posilnenia likviditnej pozície SAS".

"Úspech plánu a schopnosť prilákať potenciálny nový kapitál bude závisieť od toho, či SAS v plnej miere dosiahne plán redukcie ročných nákladov vo výške 7,5 miliardy SEK, ktorý zase závisí od plnej participácie všetkých akcionárov SAS."

Letecká spoločnosť, ktorá si v roku 2020 zabezpečila záchranný balík od švédskej a dánskej vlády vo výške 3 miliárd SEK, aby sa udržala nad vodou, nešpecifikovala, koľko kapitálu by chcela získať.

Akcie SAS minulý týždeň klesli po tom, ako nórska banka DNB v poznámke pre klientov uviedla, že letecká spoločnosť sa "približuje k bankrotu", pričom iní analytici skonštatovali, že bude musieť získať viac hotovosti.

(1 EUR = 10,6535 SEK)