Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Strata talianskych aerolínií Alitalia rastie stále rýchlejším tempom

Lietadlá talianskej leteckej spoločnosti Alitalia. Foto: TASR/AP

Minulý týždeň Alitalia oznámila insolvenciu a požiadala vládu o zaradenie pod zvláštnu správu.

Rím 8. mája (TASR) - Talianska letecká spoločnosť Alitalia prichádza o peniaze stále rýchlejším tempom, čo komplikuje súčasné úsilie udržať aerolínie nad vodou. Poukázali na to talianske médiá.

Ako uviedol taliansky denník La Repubblica, strata Alitalie predstavovala minulý rok okolo 500 miliónov eur. Situácia sa ešte viac zhoršila na začiatku tohto roka, keď spoločnosť za prvé tri mesiace stratila 200 miliónov eur. Na porovnanie, v roku 2015, za ktorý Alitalia zverejnila oficiálne výsledky poslednýkrát, strata predstavovala 199 miliónov eur.

Hovorca Alitalie pre agentúru DPA povedal, že údaje zverejnené denníkom La Repubblica nie sú oficiálne, zároveň ale dodal, že spoločnosť nemá v úmysle zverejniť v blízkej budúcnosti novšie finančné výsledky.

Minulý týždeň Alitalia oznámila insolvenciu a požiadala vládu o zaradenie pod zvláštnu správu. Vláda následne vymenovala troch správcov, ktorých hlavnou úlohou bude nájsť pre aerolínie záchrancu z privátneho sektora. Vláda zároveň schválila pre leteckú spoločnosť 6-mesačný preklenovací úver vo výške 600 miliónov eur, aby ju počas tohto obdobia, počas ktorého sa správcovia pokúsia o reštrukturalizáciu, udržala nad vodou a umožnila pokračovanie prevádzky.