Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Strategický rámec má zlepšiť ochranu detí či zdravotnú starostlivosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vyplýva to z návrhu strategického rámca, ktorý v stredu schválila vláda.

Bratislava 12. apríla (TASR) – Do roku 2030 by mal strategický rámec na podporu rodiny a demografického vývoja vymedziť vízie, strategické ciele a rámcové opatrenia, ktoré majú napomôcť k zlepšeniu demografickej situácie. Mal by tiež zlepšiť ochranu rodín, osobitne detí a sociálno-ekonomickú situáciu rodín. Vyplýva to z návrhu strategického rámca, ktorý v stredu schválila vláda.

Strategický rámec je zameraný na prevenciu, ochranu detí a mládeže, zdravie a zdravotnú starostlivosť, trh práce, zamestnanosť, bývanie či zosúlaďovanie rodiny a práce, ekonomické a finančné nástroje či návratovú migráciu.

Pôvodne malo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predložiť Národnú stratégiu na podporu rodiny a demografického rastu v SR. Názov materiálnu zmenilo na Národný strategický rámec na podporu rodiny a demografického vývoja do roku 2030. V predkladacej správe MPSVR uviedlo, že tento rámec rieši problematiku zo širšieho pohľadu, a zároveň bude nadväzovať na Akčný plán na podporu rodiny a demografického vývoja v SR 2022 - 2030.

"Kľúčové je zavedenie udržateľného systému zdravotnej starostlivosti o raný detský vývin na základoch analýzy aktuálnej ponuky a dopytu zdravotnej starostlivosti, sociálnych služieb včasnej intervencie a vzdelávania pre všetky deti tejto vekovej kategórie pri súčasnej podpore osobnej starostlivosti matky o deti do troch rokov vrátane detí so zdravotným postihnutím a detí zo znevýhodneného prostredia, a to v kontexte spolupráce s rodinou," uvádza sa v predkladacej správe.

Pre účely prvotných expertíz a spracovania východiskovej analýzy bola ustanovená expertná pracovná skupina, zložená z odborníkov pre problematiku demografie, bývania, ekonomiky, trhu práce a zamestnanosti, zosúladenia starostlivosti o rodinu so zamestnaním a návratovej migrácie. Pracovná skupina následne vypracovala vstupnú analýzu.