Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Internetová Zuno banka je u nás stratová, chcú ju predať

Ilustračná snímka Foto: Teraz.sk/Internet

Po štyroch rokoch je internetová banka Zuno stále stratová a obrat nie je na dohľad. Informoval o tom portál iHNed. cz.

Praha 20. januára (TASR) - Po štyroch rokoch je internetová banka Zuno stále stratová a obrat nie je na dohľad. Informoval o tom portál iHNed.cz. Teraz sa jej rakúska skupina Raiffeisen Bank International (RBI) rozhodla zbaviť. Pred pár dňami predložila možným investorom ponuku, z ktorej vyplýva, že Rakúšania chcú predať 100 % jej akcií, ktorá pôsobí v Česku a na Slovensku.

V oboch krajinách získala banka Zuno takmer štvrť milióna klientov, ale len pre časť z nich je hlavnou bankou. Väčšina zákazníkov Zuna využíva len málo jej služieb, takže z nich nemá banka dostatočné príjmy.

Zámer zvýšiť príjmy prenesením nízkonákladového projektu aj na ďalšie trhy nevyšiel. K pripravovanému rozšíreniu činnosti Zuna do Poľska a Maďarska sa materská banka, ktorá má ťažkosti na východných trhoch a za rok 2014 bude po prvýkrát stratová, neodhodlala.

Citeľným nedostatkom je fakt, že sa Zuno nepresadilo na trhu s úvermi. Dokázalo rozpožičať len 7 % zo získaných vkladov. V období lacných peňazí sa tak dotovanie nadštandardne úročených vkladov, na ktoré získava banka nových klientov, stalo príťažou.

Banka Zuno získala licenciu v Rakúsku. Jej prevzatie iným vlastníkom budú preto schvaľovať rakúski centrálni bankári a nie Česká národná banka (ČNB). Poistenie vkladov patrí pod rakúsku inštitúciu a platia preň rovnaké pravidlá ako v Česku, teda 100-% garancia do 100.000 eur na jedného vkladateľa.

Ako v reakcii informoval hovorca online banky Lukáš Tomis, materská Raiffeisen Bank International sa rozhodla ponúknuť Zuno novému investorovi v dôsledku vývoja na európskych bankových trhoch.

"S jeho príchodom dôjde k navýšeniu zdrojov banky a k plánovanému obnoveniu expanzie na ďalšie trhy, na ktorú sa štyri roky pripravuje. Zuno je teraz v najlepšej kondícii od svojho vzniku a rýchlo znižuje stratu. Pre klientov banky sa vôbec nič nemení. Všetky kampane, aktivity a projekty Zuno pokračujú," doplnil Tomis.