Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Stredná Európa je stále zraniteľná z hľadiska energetickej bezpečnosti

Maroš Šefčovič Foto: Youtube.com

Vyhlásil to dnes v Budapešti minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó po rokovaní s podpredsedom Európskej komisie pre Energetickú úniu Marošom Šefčovičom.

Budapešť 16. júna (TASR) - Stredná a východná Európa, v rámci nej i Maďarsko, sú stále zraniteľné z hľadiska energetickej bezpečnosti. Vyhlásil to dnes v Budapešti minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó po rokovaní s podpredsedom Európskej komisie pre Energetickú úniu Marošom Šefčovičom.

Podľa agentúry MTI maďarský minister zdôraznil, že vytvorenie štruktúry prepravy plynu komplikuje skutočnosť, že Rumunsko a Chorvátsko nerealizovali investície týkajúce sa prepojení plynovodov aj napriek tomu, že ich k tomu zaväzujú dohody s Európskou úniou, ale i dvojstranné zmluvy.

Šefčovič podotkol, že Energetickú úniu nie je možné riadiť zvrchu. Je dôležité v tejto otázke zohľadniť názory predstaviteľov vlád, občianskych združení a občanov.

"Cieľom Energetickej únie je dosiahnuť, aby všetky druhy energií - plynu i elektriny - mohli slobodne prúdiť medzi členskými krajinami únie, aby klesla energetická závislosť EÚ od tretích krajín," dodal podpredseda EK. Prepojenia systémov plynovodov interkonektormi bude podľa jeho slov potrebné čo najskôr prispôsobiť na obojstrannú prepravu plynu.

Šefčovič vyjadril pochopenie pre Szijjártóom prezentovaný "citlivý maďarský postoj" k cenám energií pre obyvateľstvo. "Cieľom Energetickej únie popri vytvorení priaznivého prostredia pre investorov je aj zabezpečiť, aby občania boli z hľadiska cien energií pod ochranou a aby mali sociálnu podporu," uzavrel podpredseda EK.