Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Stredoveký vojenský tábor pod hradom Ľubovňa vstúpil do novej sezóny

Na snímke pohľad z vtáčej perspektívy na vystúpenie šermiarskej skupiny Páni Spiša na nádvorí Ľubovnianskeho hradu počas otvorenia letnej turistickej sezóny na hrade a skanzene v Starej Ľubovni 5. mája 2013. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Po otvorení mohli diváci sledovať remeselnú zručnosť kováča, ktorý okúval koňa. Ďalší ľudoví umelci predstavujú na remeselnom trhu výrobu šperkov, tkanie látok ale aj výrobky z dreva.

Stará Ľubovňa 19. mája (TASR) – Stovky návštevníkov dnes popoludní zavítali pod múry hradu Ľubovňa, kde sa uskutočnilo otvorenie novej sezóny Stredovekého vojenského tábora.
Tábor je majetkom mesta Stará Ľubovňa a spravuje ho Mestská agentúra cestovného ruchu a regionálneho rozvoja Marmon.

„Tešíme sa, že si k nám našli cestu mladí i tí skôr narodení. Hneď v úvode podujatia sme im mohli predstaviť našu novú atrakciu, ktorou je lanová dráha. Záujemcovia si môžu otestovať svoje sily a šikovnosť napríklad na pavúčej sieti, pohyblivých kladách či mostíkoch,“ povedal pre TASR zástupca agentúry Pavol Kocúrko.

Dodal, že po otvorení mohli diváci sledovať remeselnú zručnosť kováča, ktorý okúval koňa. Ďalší ľudoví umelci predstavujú na remeselnom trhu výrobu šperkov, tkanie látok ale aj výrobky z dreva.

„Najväčšou atrakciou je prirodzene rytiersky turnaj, kde sa stretávajú stredovekí bojovníci s rôznymi druhmi zbraní. Okrem toho skupiny historického šermu predviedli divákom ako asi v minulosti prebiehal výcvik mušketierov,“ pripomína Kocúrko.

Svoje umenie návštevníkom tábora predviedli aj sokoliari, uskutočnila sa ukážka drezúry koní a ľudia mali možnosť zastrieľať si z kuše a zajazdiť na koni.

Stredoveký vojenský tábor, ktorý je napodobeninou opevnenia zo 16. storočia, je vybudovaný pod staroľubovnianskym hradom a rozprestiera sa na ploche približne 1,5 hektára. Bežne tu stojí 18 historických vojenských stanov, kde sa naraz môže ubytovať 54 ľudí, pričom tábor je obohnaný drevenou kolovou palisádou.