Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Stres z peňazí nie je len záležitosťou výšky bankového konta

Ilustračné foto Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

V štúdii skúmajúcej vzťah medzi finančným ocenením a spokojnosťou zamestnanca bolo zistené, že peniaze ovplyvňujú jeho spokojnosť prvých 14 dní.

Bratislava 2. februára (TASR) – Za stresom z peňazí stoja úvery na bývanie, život od výplaty do výplaty, nesplnené sny či dlhy na kreditných kartách. Psychológ z Inštitútu stresu Karol Kováč však upozorňuje, že nie vždy je odpoveďou zarobiť viac a hoci vyšší príjem dokáže dočasne maskovať symptómy, po určitej dobe sa úzkosť vracia. Riešením môže byť podľa neho celková zmena spôsobu myslenia.

Väčšinu vecí, o ktorých sú ľudia presvedčení, že bez nich nie je možné žiť, ako napríklad mobily, autá či veľké šatníky, označuje Kováč za luxus. "Komercionalizácia našej spoločnosti pracuje tvrdo na tom, aby do nás vnášala nepokoj. A vyhráva. Účelom je vyvolávať potrebu vlastniť niečo, bez čoho nie je možný život. Zdroj takýchto potrieb prináša do našich životov obrovský stres," vysvetľuje.

Myslieť si, že peniaze urobia niekoho šťastnejším, je podľa neho ilúzia, ktorú dokazuje veľké množstvo štúdií. Rozsiahly výskum vplyvu peňazí na prežívanie šťastia potvrdil, že peniaze majú vplyv na prežívanú spokojnosť len do bodu, keď zaisťujú pokrytie základných potrieb človeku a jeho rodine. Nad touto hranicou majú na spokojnosť veľmi nízky dosah.

Finančné ocenenie nepovažuje psychológ za dlhodobo motivujúci faktor. V štúdii skúmajúcej vzťah medzi finančným ocenením a spokojnosťou zamestnanca bolo zistené, že peniaze ovplyvňujú jeho spokojnosť prvých 14 dní. "Vyššia výplata nezvýši vašu spokojnosť v práci," tvrdí.

Ako ďalej uvádza, túžba mať viac peňazí môže viesť ľudí k prílišnému zameriavaniu sa na budúcnosť, čo vedie k určitej otupenosti vnímania prítomných okamihov a následnej nespokojnosti so svojím životom. Odborník z Inštitútu stresu pripomína, že múdrym rozhodnutím je pracovať so svojimi túžbami, ktoré v konečnom dôsledku zvyšujú úroveň prežívanej spokojnosti.

"Veľkorysosť má nádherné výhody. Veľkorysí ľudia sú šťastnejší, zdravší, vďačnejší, spokojnejší a prežívajú hlbšie vzťahy s ostatnými. Jedna z vecí, ktoré výrazne redukujú stres, je podarovať časť peňazí ďalej. Veľkorysosť je dosiahnuteľným cieľom, bez ohľadu na aktuálnu finančnú situáciu," domnieva sa Kováč.

Peniaze treba podľa neho vnímať len ako nástroj, ktorým sa platí za tovary a služby. Šetria od výroby vlastného oblečenia, nábytku a nástrojov. Vďaka nim sa môžu ľudia venovať tomu, čo ich baví a v čom sú dobrí. Na oplátku platia niekomu inému za tovary a služby, ktoré sú výsledkom jeho zručností a darov.

"Stres má niekoľko negatívnych vplyvov na naše zdravie, často sa prejavuje zvýšenou podráždenosťou, únavou a nervozitou. Bohužiaľ, peniaze sa považujú za jednu z top príčin spôsobujúcich stres. Cestou môže byť práve zmena uvažovania o nich. Začať si užívať naše životy trochu viac namiesto toho, aby sme premýšľali len o peniazoch," uzatvára Kováč.