Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Strešná zeleň dokáže zadržať vodu a chráni aj samotnú strechu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Strešná zeleň dokáže absorbovať oxid uhličitý a má vplyv na lokálnu klímu odparovaním vlhkosti, viazaním prachu a škodlivín zo vzduchu.

Bratislava 7. júna (TASR)- Strešná zeleň, tzv. zelené strechy, dokáže zadržiavať vodu a efektívne s ňou nakladať. Nevyžaduje si nové pozemky, dá sa umiestniť na terasy, parkoviská, strechy verejných a technických budov, bytových i rodinných domov či garáží. Pre TASR to uviedlo občianske združenie Budovy pre budúcnosť v súvislosti s tým, ako je možné efektívne reagovať na zmeny klímy.

Strešná zeleň dokáže absorbovať oxid uhličitý a má vplyv na lokálnu klímu odparovaním vlhkosti, viazaním prachu a škodlivín zo vzduchu, vysvetlila riaditeľka platformy Kateřina Chajdiaková. "Podľa typu vegetačnej strechy zadržiavajú zelené strechy 30 % až 90 % zrážkovej vody," konštatovala s tým, že slovenské mestá tvorí viac ako 90 % betónových a spevnených plôch a chýba viac zelene.

Vegetácia na takejto streche ju chráni pred extrémnymi teplotami a klimatickými zmenami. Strešná konštrukcia sa napríklad v horúčavách neprehrieva. Zeleň tvorí aj protihlukovú bariéru, do interiéru preniká menej hluku z okolia, uviedla na záver o výhodách zelenej strechy.