Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Stretnutie ropných krajín v Dauhe môže spôsobiť aj prudký prepad cien

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ropné krajiny zápasia s klesajúcimi príjmami, ktoré zaťažujú ich ekonomiky aj rozpočty.

Dauha 16. apríla (TASR) - Motoristi a spotrebitelia v celej Európe celé mesiace profitujú z lacnej ropy, ktorej ceny dosahujú ani nie polovicu z úrovne z roka 2014. To sa však môže skončiť už tento víkend, keď sa v nedeľu 17. apríla stretnú ropné veľmoci v katarskej Dauhe a dohodnú sa na zmrazení ťažby. Mohlo by to priniesť zvrat na ropných trhoch, odborníci však majú pochybnosti. Informovala o tom agentúra DPA.

Ceny ropy sa v tomto roku mierne zotavili. V utorok 12. apríla sa ropa Brent vyšvihla nad 44 USD (38,99 eura) za barel a dosiahla tak najvyššiu úroveň od decembra 2015. V piatok popoludní však Brent opäť oslabil na 42,44 USD. Najdôležitejší producenti chcú ceny podporiť, čo by sa však v konečnom dôsledku mohlo obrátiť aj proti nim. Ropné krajiny zápasia s klesajúcimi príjmami, ktoré zaťažujú ich ekonomiky aj rozpočty. Na to, aby tomuto vývoju dokázali čeliť, musia predať viac ropy, avšak rastúca ponuka vyvoláva ďalší tlak na ceny.

Producenti ropy chcú tento začarovaný kruh prelomiť. Keď sa členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalšie významné štáty stretnú na spoločnom rokovaní, majú jediný cieľ: obmedziť ťažbu a dosiahnuť zvýšenie cien. To ale môžu dosiahnuť jedine spoločne. Bez vzájomnej dohody by mohli niektoré krajiny využiť uvoľnený priestor na trhu a zvýšiť ťažbu.

Dohoda by mohla pre ropné trhy znamenať prielom, no mnohí experti považujú tento pokus za beznádejný. Podľa nich je najpravdepodobnejšia dohoda bez záväzného limitu objemu ťažby, čo by mohlo znamenať ešte výraznejší prepad cien ropy po stretnutí v Dauhe. Ekonómovia zdôvodňujú svoje pochybnosti najmä postojom Iránu, ktorý nie je ochotný ťažbu obmedziť. Krajina celé roky trpela sankciami, ktoré poškodili jeho ekonomiku.

Saudská Arábia sa nedávno vyjadrila v tom zmysle, že ťažbu nezmrazí, ak sa k dohode nepripojí aj Irán. Na druhej strane ruský minister energetiky Alexander Novak ešte nedávno tvrdil, že objem ťažby je možné zmraziť aj bez účasti Iránu: "Všetci, ktorí chcú spolupracovať, môžu tak urobiť. Nebudeme nikoho k ničomu nútiť." Podľa niektorých ruských médií dokonca v zákulisí už došlo k dohode medzi Ruskom a Saudskou Arábiou.

Dôležitú úlohu v celkovej situácii zohráva aj americký ropný sektor. Ten sa v posledných rokoch sústredil na frakovanie, ktoré vyzdvihlo USA medzi významných exportérov. Na druhej strane ide o veľmi nákladnú technológiu a lacná ropa vyvíja tlak na čoraz väčší počet amerických firiem. Dokazuje to aj fakt, že vo štvrtok (14.4.) vyhlásil konkurz Energy XXI a v piatok (15.4.) aj jeho konkurent Goodrich Petroleum. Medzičasom sa počet aktívnych vrtov v USA znížil na najnižšiu úroveň od novembra 2009 a experti Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) počítajú s ďalším poklesom. Podľa nich sa svetový trh nezadržateľne pohybuje smerom k vyrovnaniu ponuky a dopytu.