Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Fabian: Striedanie teplôt môže na hornej Nitre poškodiť ovocné stromy

Na archívnej snímke mrazom poškodené plody marhule. Foto: TASR - Martin Palkovič

Počasie od začiatku roku je nevyspytateľné a aj starší poľnohospodári si nepamätajú takýto priebeh, uviedol riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinovej komory Prievidza Jozef Fabian.

Prievidza 12. marca (TASR) - Skorý nástup vyšších teplôt môže na hornej Nitre v okrese Prievidza poškodiť najviac ovocné stromy, hlavne marhule a broskyne. Väčšie škody, naopak, nehrozia pri poľných plodinách - oziminách. Pre TASR to uviedol riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinovej komory Prievidza Jozef Fabian.

"Počasie od začiatku roku je nevyspytateľné a aj starší poľnohospodári si nepamätajú takýto priebeh. Pomerne vysoké teploty, ktoré lámu rekordy, majú prirodzený dosah aj na vegetáciu," skonštatoval Fabian.

V okrese Prievidza sú podľa neho najohrozenejšie ovocné stromy, hlavne marhule a broskyne, extrémne nízke teploty môžu poškodiť aj čerešne, višne, ako i jadrové ovocie. "Vysoké teploty spustili pučanie pukov, ktorým hrozí poškodenie a následne neúroda ovocia," vysvetlil.

RPPK Prievidza, naopak, neočakáva väčšie škody pri poľných plodinách, hlavne oziminách, ktoré počas zimných mrazov jarovizovali. "Ozimné obilniny a repka sa s týmito výkyvmi dokážu vyrovnať, pokiaľ je porast v dobrom kondičnom stave. Vrásky na čelách robí skôr pomerne vysoká zásoba pôdnej vlahy, ktorá bráni vstupu techniky na prípravu sejby jarných plodín," priblížil Fabian.

Pestovatelia ovocia sú v Prievidzskom okrese najohrozenejší hlavne tam, kde už začali kvitnúť marhule, broskyne či drobné ovocie, ako sú ríbezle a egreše.

Fabian podľa svojich slov osobne nepredpokladá žiadne katastrofické škody poľnohospodárov, keďže výmery plodín citlivých na mráz je v okrese pomerne málo.