Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Strojárske firmy z Podpoľania podporili činnosť žiackeho krúžku

Krúžkovú činnosť zastrešuje Súkromné centrum voľného času Detva v rámci projektu podpory rozvoja odborného vzdelávania.

Detva 6. októbra (TASR) - Do zaujímavého krúžku sa môžu v tomto školskom roku zapojiť žiaci základných škôl z Detvy a Hriňovej. V Spojenej škole v Detve vznikol s finančnou podporou dvoch významných strojárskych firiem regiónu - PPS Group a Hriňovských strojární, odborný krúžok technického zamerania, v ktorom sa žiaci môžu venovať elektrotechnike, programovaniu CNC strojov, zváraniu a práci s kovom.

Krúžkovú činnosť zastrešuje Súkromné centrum voľného času Detva v rámci projektu podpory rozvoja odborného vzdelávania. Do projektu sa v školskom roku 2013/2014 zapojí celkom 59 žiakov z Detvy a Hriňovej.

Krúžková činnosť je rozdelená do štyroch oblastí. Pätnásť hodín sa budú žiaci venovať elektrotechnike, 15 hodín práci a programovaniu CNC strojov, 15 hodín základom zvárania a 15 hodín práci s kovom, to znamená strihaniu, brúseniu, orezávaniu.

"Prácu s deťmi považujeme za veľmi dôležitú. Už v tomto veku je potrebné v nich prebudiť záujem o technické predmety. Boli by sme radi, keby sme aj medzi týmito školákmi našli našich budúcich zamestnancov," povedal personálny riaditeľ PPS Group Detva Ján Štriho.

Je všeobecne známy fakt, že už dlhší čas sú technické odbory pre študentov neatraktívne a počet žiakov v stredných školách klesá. Na podporu popularizácie strojárstva, ako aj na zlepšenie komunikácie už od roku 2008 existuje 1. Slovenský strojársky klaster (1.SSK). "Vzdelávanie patrí medzi hlavné činnosti strojárskeho klastra," povedala riaditeľka 1.SSK Lenka Kupcová Zimová. "Zo strany našich členov registrujeme totiž veľký záujem o kvalifikovaných ľudí s technickým vzdelaním," dodala.