Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

STU a Sky Way podpísali memorandum o inovatívnom železničnom systéme

Fakulta informatiky a informačných technológií STU v Bratislave, novostavba Foto: Ing. Marián Tedla, Ing. František Solár

Momentálne buduje EcoTechno Park, ktorý bude slúžiť na certifikáciu dopravných systémov.

Bratislava 9. júla (TASR) - Zástupcovia Slovenskej technickej univerzity (STU) a bieloruskej spoločnosti Sky Way v piatok (8. 7.) v Bratislave podpísali memorandum o spolupráci na projekte inovatívneho železničného dopravného systému.

"Je to železničná doprava. Tento systém predstavuje špeciálne koľaje, v ktorých sú predpäté struny s nosnosťou až do 250 ton," priblížil pre TASR po podpise memoranda zástupca Sky Way pre SR a ČR František Solár. Koncept nového dopravného systému podľa neho predstavitelia Sky Way predstavili počas tohto týždňa aj na slovenskom rezorte dopravy.

Zakladateľom spoločnosti Sky Way je podľa Solárových informácií Anatolij Eduardovič Junitskyj, ktorý sa venuje dopravným systémom novej generácie od roku 1977 a je zároveň autorom tzv. strunovej dopravnej technológie. "Spoločnosť vyvinula dopravné systémy pre 21. storočie v osobnej doprave (mestský dopravný systém), v nákladnej doprave, vo vysokorýchlostnej doprave a v turisticko-rekreačnej doprave," informoval.

V Bielorusku, pri mestečku Marijna Gorka, asi 66 km od Minska, sa podľa Solára momentálne buduje EcoTechno Park, ktorý bude slúžiť na certifikáciu dopravných systémov. "Certifikačný proces sa začne v októbri 2016," doplnil Solár.

"Univerzita môže do spolupráce prispieť najmä svojou výskumnou kapacitou, teda kapacitou know-how svojich učiteľov a výskumných pracovníkov. Stavebná fakulta má odborníkov, či už v oblasti dopravy, ale aj v oblasti navrhovania a realizovania nosných konštrukcií, dopravných stavieb a dopravných systémov," zdôraznil dekan Stavebnej fakulty STU Stanislav Unčík, ktorý za vysokú školu memorandum so Sky Way podpísal.

Inovatívny dopravný systém by podľa Unčíka mohol pomôcť riešiť dopravné problémy v mestách v SR. "Dopravná situácia začína byť neúnosná vo všetkých veľkých mestách na Slovensku. Hľadanie dopravných systémov, ktoré by boli ekonomicky únosné a zároveň by dokázali riešiť dopravné problémy miest, je cesta, ktorá je pre Slovensko veľmi potrebná. Sme radi, že môžme byť na začiatku možno niečoho nového, čo prispeje k riešeniu dopravných problémov slovenských miest," dodal dekan Stavebnej fakulty STU.