Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

STU vyvíja unikátne technológie na regeneráciu použitých olejov

Vedci Slovenskej technickej univerzity vyvinuli jedinečnú technológiu na spracovanie motorových olejov. Vďaka technológií netreba olej spaľovať, dá sa regenerovať a opäť použiť. Foto: stu

Podľa platného plánu odpadového hospodárstva sa ročne v SR vyprodukuje asi 30.000 ton odpadových olejov.

Bratislava 17. júna (TASR) - Vedci Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave vyvinuli jedinečnú technológiu na spracovanie motorových olejov.

Vďaka nej netreba olej spaľovať, dá sa regenerovať a opäť použiť. Technológiu začala používať firma Konzeko, s. r. o., Markušovce. O chránený úžitkový vzor majú záujem aj okolité krajiny. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu STU Andrea Hajdúchová.

"Motorové oleje sa ešte v 90. rokoch zhodnocovali prakticky výlučne energeticky, teda sa spaľovali. Obrátila sa na nás spoločnosť Konzeko z východného Slovenska, priniesli nám vzorky motorových olejov a my sme sa začali zaoberať tým, ako oleje opätovne využiť. Požiadavka bola, aby išlo o lacnú technológiu, keďže hovoríme o spracovaní odpadov, a aby sa nová technológia dala využiť aj pri menších objemoch, teda bola rentabilná aj v podmienkach Slovenska," spomína na začiatky výskumu Pavel Timár z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU.

Vďaka novej technológii možno viac ako dve tretiny opotrebovaného oleja opätovne použiť ako základový olej. Zvyšok má ideálne vlastnosti fluxačného činidla pre použitie do asfaltových zmesí. Tento výskum bol finančne podporený zo štrukturálnych fondov EÚ z Operačného programu Výskum a vývoj.

Vedci z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU vo výskume pokračujú. Vyvíjajú technológiu na regeneráciu transformátorových olejov a mobilné zariadenie, ktoré by zhodnotenie oleja zabezpečilo priamo v teréne. Nevyhovujúci olej z transformátorov by tak nebolo treba na čistenie prevážať na dlhé vzdialenosti.

"V našom výskume sa chceme po olejoch postupne zamerať aj na ďalšie kvapalné odpady predovšetkým z automobilového priemyslu, najmä na zhodnotenie brzdových či chladiacich kvapalín, prípadne kvapalných produktov z pyrolýzy pneumatík," avizoval Timár.

Podľa platného plánu odpadového hospodárstva sa ročne v SR vyprodukuje asi 30.000 ton odpadových olejov.