Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Študenti budú platiť vyššie odvody z dohôd až od zárobku 155 eur

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (druhý zľava) prijal zástupcov Študentskej rady vysokých škôl. Na snímke tretia sprava predsedníčka rady Katarína Stoláriková. Foto: TASR/Michal Svítok

V prípade, že by sa dnes študenti s Richterom nedohodli, plánovali vyjsť 23. októbra do ulíc. Avizované protesty sa tak napokon zmenia na diskusie so študentmi o dosiahnutých zmenách.

Bratislava 16. októbra (TASR) – Študenti od 18 do 26 rokov budú platiť vyššie odvody pri práci na dohodu až od sumy 155 eur.

Do tohto limitu zaplatia odvody vo výške 1,05 percenta, ako je to v súčasnosti. Táto výnimka pre stredoškolákov aj vysokoškolákov sa bude vzťahovať na jednu dohodu. Na dnešnom rokovaní sa na týchto ústupkoch dohodol minister práce Ján Richter (Smer-SD) so zástupcami vysokoškolskej a stredoškolskej rady.

„Je to dohoda, ktorá je férová z toho hľadiska, že neobmedzuje študentov v možnosti pracovať, pričom táto suma bude pravidelne valorizovaná o rast priemernej mzdy. Čiže máme zábezpeku, že sa táto suma bude zvyšovať,“ povedala po rokovaní predsedníčka Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) Katarína Stoláriková.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (uprostred) prijal zástupcov Študentskej rady vysokých škôl.
Foto: TASR/Michal Svítok
Minister Richter informoval, že po polroku budúceho roka dohodu opätovne prehodnotia. „Podľa vývoja ekonomiky, rozpočtu a rezervy, ktorá je zatiaľ vyčlenená, zhodnotíme situáciu a budeme mať ambíciu pomenovať ďalšie možnosti, ktoré vyplynú z vývoja ekonomiky,“ zdôraznil šéf rezortu práce.

Novela zákona o sociálnom poistení, ktorá priniesla vyššie odvody z dohôd, začne platiť od nového roka. Táto norma stanovuje odvody pri práci na dohodu u študentov vo výške 29,8 percenta, z toho by študenti platili asi sedem percent, zvyšok zamestnávateľ. Výnimku zo zákona majú podľa schválenej normy len študenti do 18 rokov a zárobku do 66 eur mesačne. Aby dnešná dohoda začala platiť rovnako od nového roka, musia ju schváliť poslanci na aktuálnej schôdzi parlamentu prostredníctvom zmeny zákona. „Máme záujem, aby dohoda platila od nového roka, keď nadobudne účinnosť novela zákona o sociálnom poistení. Táto zmena sa bude aplikovať prostredníctvom poslaneckého návrhu na teraz prebiehajúcej schôdzi,“ povedal Richter.



V prípade, že by sa dnes študenti s Richterom nedohodli, plánovali vyjsť 23. októbra do ulíc. Avizované protesty sa tak napokon zmenia na diskusie so študentmi o dosiahnutých zmenách. Uskutočnia sa na vysokých školách v Bratislave a v Košiciach.

Minister sa so študentmi dohodol aj na tom, že sa stanú súčasťou pracovnej komisie na ministerstve. Budú sa tak môcť pravidelne vyjadrovať k legislatívnym zmenám, ktoré sa dotýkajú mladých ľudí.