Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Študenti na maturite rozpracovali možnosti rozvoja turizmu na východe

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Počas praktickej maturitnej skúšky riešili možnosti rozvoja cestovného ruchu v regiónoch východného Slovenska so zameraním na potenciál obcí.

Prešov 19. mája (TASR) – Možnosti cestovného ruchu v regiónoch východného Slovenska so zameraním na potenciál obcí riešiť svoj rozvoj, bolo témou praktickej maturitnej skúšky žiakov Strednej odbornej školy podnikania v Prešove.

Členka komisie pre praktické maturitné skúšky Mária Vavreková informovala, že študenti odboru manažment regionálneho cestovného ruchu tento týždeň maturovali priamo v obci Kapušany, okres Prešov.

„Túto obec vybrali ako destináciu vhodnú pre rozvoj cestovného ruchu. Niekoľko mesiacov zisťovali informácie, chodili po obci, objavovali, zisťovali údaje na obecných úradoch v okolitých obciach a komunikovali s miestnymi podnikateľmi,“ povedala Vavreková.

Doplnila, že maturanti predstavili Kapušany ako reálnu destináciu cestovného ruchu. Výber obce odôvodnili stredoškoláci niekoľkými argumentmi. Prvým z nich bola dobrá dostupnosť z miest Prešov, Vranov nad Topľou a Bardejov. Lokalita má mnoho príležitosti na turistiku, je tu hrad a Fintické vrchy. Okrem toho obec disponuje aj športoviskami a vzniká tu areál pre folklórne podujatia, čo študenti považujú za perspektívu pre vznik služieb.

Vavreková spresnila, že v rámci praktických maturít študenti pripravili pre deti cestu na Kapušiansky hrad spojenú s animačným programom. Zostavili plán podujatia, ktoré má prezentovať dostupnosť a krásy hradu. Medzi návrhmi boli napríklad aj výstavba cyklotrasy z Prešova, Noc na hrade, sladká špecialita – medový koláč s motívom hradu.

Ďalšia maturitná trieda pracovala na téme „Slovenský rok“ a prezentovala možnosti využitia ľudových tradícií v cestovnom ruchu na Slovensku. Navrhli niekoľko prezentácií a ukážok, ktoré by mali zatraktívniť tento mikroregión. Príkladom je Veľkonočnú oblievačka, fľaškový tanec, vábenie zveri a ochutnávka jedál, dožinkové dary leta.

„Študenti ukázali, že dokážu objavovať príležitosti v našom regióne, dokážu pripraviť program a ponúknuť služby. Predviedli aj to, čo by malo byť samozrejmosťou v tejto oblasti. Spojili podnikateľov, verejnú správu, občanov, folklórne súbory i remeselníkov,“ konštatovala Vavreková.