Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Štvrtinu nezamestnaných Slovákov tvoria päťdesiatnici a starší ľudia

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Celkovo sú v SR najrozšírenejšou vekovou skupinou uchádzačov o prácu nezamestnaní vo veku 35 až 49 rokov.

Bratislava 22. marca (TASR) - Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v súčasnosti eviduje celkovo 103.243 nezamestnaných ľudí vo veku 50 a viac rokov.

TASR o tom dnes informoval Ján Kmeť zo sekcie služieb zamestnanosti ÚPSVaR. "Je to približne 25 % z celkového počtu evidovaných nezamestnaných," povedal dnes po konferencii Stredoeurópska vzdelanostná platforma pre starnúcu spoločnosť Kmeť.

Úrad uplatňuje pri znižovaní počtov nezamestnaných s vekom nad 50 rokov nástroje aktívnej politiky trhu práce. Tie umožňuje použiť zákon o službách zamestnanosti. "Napríklad je to príspevok na samozamestnanie uchádzačov o zamestnanie, kedy aj uchádzači z tejto vekovej skupiny využívajú tento nástroj, a tým pádom sa umiestňujú na trhu práce," podotkol Kmeť.

Vo väčšej miere však ÚPSVaR pre zamestnávanie týchto seniorov využíva dotované pracovné miesta vytvorené za účelom umiestnenia znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie. Ľudia vo veku 50 a viac rokov, ktorí si hľadajú prácu, do tejto kategórie spadajú.

"Napríklad pri príspevku, ktorý podporuje regionálnu a miestnu zamestnanosť, sme v roku 2011 z celkového počtu umiestnili až 55 % uchádzačov, ktorí majú 50 a viac rokov," skonštatoval Kmeť. Zhruba polovičný podiel tvorí táto veková skupina aj v rámci ľudí, ktorým našiel úrad prácu v sociálnych podnikoch na Slovensku.

Celkovo sú v SR najrozšírenejšou vekovou skupinou uchádzačov o prácu nezamestnaní vo veku 35 až 49 rokov. Podľa štatistík ÚPSVaR ich je aktuálne 136.562. Nezamestnaných vo veku 25 až 34 rokov je 109.523 a v kategórii 15 až 24 rokov sa nachádza 68.473 ľudí.