Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Štyri roky ministerstva pôdohospodárstva: Výber udalostí podľa TASR

Na archívnej snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek počas rozhovoru s novinármi na poľnohospodárskom družstve v Poprade – Strážach, 18. augusta 2015. Foto: TASR/Adriána Hudecová

TASR prináša výberovú chronológiu udalostí v pôsobnosti Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR počas štvorročného obdobia súčasnej vlády.

Bratislava 4. februára (TASR) - Pred necelými štyrmi rokmi, 4. apríla 2012, vymenoval vtedajší prezident SR Ivan Gašparovič za nového premiéra predsedu najsilnejšej strany Smer-SD Roberta Fica. Na jeho návrh následne vymenoval 13 nových ministrov. Členom vládneho kabinetu sa stal aj minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek.

Výberová chronológia udalostí v pôsobnosti Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR počas štvorročného obdobia súčasnej vlády:


18. septembra 2012 - Na Slovensku začal platiť zákaz dovozu a predaja českého tvrdého alkoholu. O jeho dočasnom zavedení od 17.00 h rozhodla medzirezortná komisia v reakcii na problémy s otravami metylalkoholom. Zákaz sa týkal viac ako 20-% alkoholu vyrobeného v Českej republike. Na Slovensku sa 16. septembra 2012 zaznamenali podozrenia na prípady otravy metylalkoholom. U dvoch účastníkov zo 17-člennej rodinnej oslavy, na ktorej sa podávala slivovica dovezená z Českej republiky, sa potvrdila prítomnosť metylalkoholu v krvi. Rozbor dovezeného alkoholu potvrdil prítomnosť metylalkoholu.

9. októbra 2012 - Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vydal s okamžitou platnosťou nové Opatrenie Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorým sa presne stanovujú podmienky za akých sa môžu na území Slovenskej republiky uvádzať, predávať a používať liehoviny s obsahom etanolu od 20 % vyrobené v Českej republike.

18. októbra 2012 - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR spustilo do prevádzky internetový portál potravinových kontrol na adrese kontrola.mpsr.sk.

23. októbra 2012 - Všetky liehoviny českej Likérky Drak distribuované po 1. januári 2012 sa od tohto dňa nemohli predávať v slovenských obchodoch. Zákaz vydala Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

31. októbra 2012 – Vláda SR schválila novelu zákona o potravinách, ktorá podľa slov ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomíra Jahnátka (nominant Smer-SD) reflektuje na nedostatky identifikované rezortom pôdohospodárstva pri cestných kontrolách, pri dovoze potravín a pri kontrolách manipulácie s potravinami v tzv. kamenných prevádzkach.

23. januára 2013 - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek požiadal Európsku komisiu (EK), aby v rámci svojich kontrolných mechanizmov prehodnotila úradnú kontrolu v Poľskej republike s cieľom poskytnúť nielen Slovensku, ale aj ostatným členským krajinám EÚ garanciu o kvalite a bezpečnosti potravín poľského pôvodu vo vzťahu k ochrane spotrebiteľa. Ministrova žiadosť súvisela s prípadom životunebezpečných, jedom na potkany kontaminovaných výrobkov, ktoré boli na slovenský trh dovezené z Poľskej republiky od poľského výrobcu Magnolia.

27. februára 2013 - Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o potravinách, ktorá rozširuje kompetencie zamestnancov orgánu úradnej kontroly potravín, upravuje sadzby pokút, či zavádza sankciu pre obec v prípade nesplnenia si povinností. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili príslušnú novelu zákona o potravinách 5. februára 2013.

27. februára 2013 – Hlava štátu Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy, ktorej cieľom je zjednodušiť niektoré administratívne postupy v konaní štátnej správy pri ochrane poľnohospodárskej pôdy a upraviť smerovanie a rozsah inštitútu odvodu za odňatie najkvalitnejšej poľnohospodárskej pôdy v príslušnom katastrálnom území a ustanoviť postup pri pestovaní rýchlorastúcich energetických drevín na poľnohospodárskej pôde. Poslanci Národnej rady (NR) SR ju schválili 5. februára 2013.

30. septembra 2013 - Obvodné pozemkové úrady (OPÚ) sa na základe zákona o organizácii miestnej štátnej správy zrušili. Ich pôsobnosť prešla od 1. októbra 2013 na okresné úrady.

11. februára 2014 - Zákon o potravinách, novelizovaný od 1. apríla 2013, sa v roku 2014 opäť zmenil. Jeho ďalšia novela začala platiť od apríla 2014. V novele sa upravuje výška pokút za druhé a ďalšie porušenie povinností. Novela potravinového zákona spresnila tiež spôsob nahlasovania prísunu zásielky potravín z iného členského štátu EÚ.

15. júla 2014 – Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o ochrane spotrebiteľa, ktorú parlament prerokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Obmedzenie ambulantne predávať potraviny v obciach, kde sa nachádza maloobchodná predajňa, sa tak skončilo.

3. februára 2015 – Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) môže vykonávať kontroly v poľnohospodárskej prvovýrobe nielen po zbere úrody. Po novom totiž sú možné inšpekcie vo všetkých stupňoch výroby produktov. Príslušnú novelu zákona o potravinách schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

8. júla 2015 – Vláda SR schválila novelu zákona o hnojivách. Jej prijatím sa zjednoduší administratívna práca pre podnikateľov v pôdohospodárstve v oblasti hnojív a zabezpečí sa jednotná lehota na spracovanie administratívnych úkonov za predchádzajúci kalendárny rok. Novela nadobudla účinnosť 1. novembra 2015.

7. októbra 2015 - Memorandum o spolupráci pri uplatňovaní zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané potraviny podpísal premiér Robert Fico (Smer-SD) s predstaviteľmi Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR, Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO), Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), Potravinárskej komory Slovenska (PKS), Agrárnej komory Slovenska (AKS) a Jednoty dôchodcov na Slovensku (JDS). Prezident SR Andrej Kiska novelu podpísal 14. októbra 2015, vybraným druhom potravín klesla od 1. januára 2016 daň z pridanej hodnoty (DPH) zo súčasných 20 % na 10 %.