Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Štyri roky ministerstva práce: Výber udalostí podľa TASR

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR/Martin Baumann

TASR prináša výberovú chronológiu udalostí v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR počas štvorročného obdobia súčasnej vlády.

Bratislava 6. februára (TASR) - Pred necelými štyrmi rokmi, 4. apríla 2012 vymenoval vtedajší prezident SR Ivan Gašparovič za nového premiéra predsedu najsilnejšej strany Smer-SD Roberta Fica. Na jeho návrh následne vymenoval 13 nových ministrov.

Členmi vládneho kabinetu sa stali:
podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák,
podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír,
podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák,
minister hospodárstva Tomáš Malatinský (do 2. 7. 2014; Pavol Pavlis 3. 7. 2014 – 5. 5. 2015; Peter Kažimír, poverený riadením ministerstva 6. 5. 2015 – 15. 6. 2015; Vazil Hudák 16. 6. 2015 – do dnes),
minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek,
minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek,
minister obrany Martin Glváč,
minister spravodlivosti Tomáš Borec,
minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter,
minister životného prostredia Peter Žiga,
minister školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič (do 2. 7. 2014; Peter Pellegrini 3. 7. 2014 – 25. 11. 2014; Juraj Draxler 26. 11. 2014 – do dnes),
minister kultúry Marek Maďarič,
ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (do 5. 11. 2014; Viliam Čislák 6. 11. 2014 – do dnes).

Neskôr vo vláde pribudla funkcia podpredsedu vlády pre investície, ktorú obsadil Ľubomír Vážny (od 26. 11. 2012).

Výberová chronológia udalostí v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR počas štvorročného obdobia súčasnej vlády:

6. augusta 2012 - Parlament začal rokovať o dôchodkovej reforme z čias, keď bol ministrom práce Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS), vládnom návrhu novely zákona o sociálnom poistení opakovane a o novele kompetenčného zákona.

25. októbra 2012 – Parlament prijal novelu Zákonníka práce. Podľa ministerstva práce cieľom novely bolo zabezpečiť rovnováhu pracovno-právnych vzťahov medzi zamestnancom aj zamestnávateľom. Upravili sa ňou práva zamestnancov pracujúcich na dohodu, nadčasy pracovníkov, podmienky prepúšťania, reťazenie pracovných pomerov na dobu určitú, ale aj postavenie odborov.

1. septembra 2012 - Druhý dôchodkový pilier bol otvorený na päť mesiacov, do konca januára 2013. Došlo tak už k tretiemu otvoreniu kapitalizačného piliera počas jeho existencie. Prezident SR Ivan Gašparovič to odobril podpisom novely zákona o sociálnom poistení a zmeny v dôchodkovom systéme 23. augusta toho roku. Poslanci Národnej rady (NR) SR ju schválili 10. augusta 2012.

1. januára 2013 - Nadobudla platnosť novela Zákonníku práce. Nové pravidlá sa dotýkali dohodárov, odborárov či ustanovení o práci nadčas, ako aj výpovedných lehôt. Poslanci ju schválili 25. októbra 2012. Novelu Zákonníka práce podpísal prezident SR Ivan Gašparovič 19. novembra 2012.

1. januára 2013 - Synovia Ivany Boórovej sa po 921 dňoch vrátili zo Spojeného kráľovstva na Slovensko. Po medializácii a vlne kritiky zo strany slovenskej verejnosti sa angažovali v prípade Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, ako aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Deti boli rodičom odobrané pre podozrenie zo sexuálneho zneužívania.

31. januára 2013 – Uzatvoril sa druhý dôchodkový pilier. Vystúpilo z neho 89.439 osôb a vstúpilo do neho 14.720 ľudí.

1. júla 2013 - Slovensko otvorilo k termínu pristúpenia Chorvátska do Európskej únie jeho občanom svoj trh práce. Na rokovaní to schválila vláda.

1. novembra 2013 – Zvýšila sa dolná hranica pokuty za nelegálne zamestnávanie dvoch a viac ľudí, a to na 5000 eur. Vyplynulo to z novely zákona o inšpekcii práce, ktorá nadobudla účinnosť.

27. novembra 2013 – Parlament prelomil veto prezidenta SR Ivana Gašparoviča pri zákone o kolektívnom vyjednávaní. Kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa o odmeňovaní vo verejnej a štátnej službe na rok 2014 podpísali zástupcovia zamestnancov aj zamestnávateľov na Úrade vlády SR 25. novembra 2013. Stanovil sa základný pracovný čas zamestnanca na 37,5 hodiny v týždni, dovolenka na päť týždňov, respektíve šesť týždňov pre zamestnancov vo veku nad 33 rokov a zvýšili sa základné stupnice platových taríf o 16 eur.

1. januára 2014 - Vstúpila do platnosti novela zákona o pomoci v hmotnej núdzi. Prvýkrát ju schválil parlament 29. októbra 2013. Prezident SR Ivan Gašparovič však právnu normu nepodpísal a vrátil ju na opätovné prerokovanie do parlamentu. Ten však prezidentovo veto 26. novembra 2013 prelomil. Novelou zákona sa zaviedla povinnosť dávku v hmotnej núdzi si odpracovať v rámci menších obecných služieb, či dobrovoľníckych prác.

23. júna 2014 - Prezident SR podpísal novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Na Slovensku sa tak takmer po 10 rokoch stanovili pravidlá výplaty dôchodkov z druhého piliera. Po novom dôchodky okrem správcovských spoločností budú vyplácať aj životné poisťovne, zrušila sa podmienka sporiť si v druhom pilieri 10 rokov a zaviedol sa Centrálny informačný ponukový systém, ktorý má slúžiť na sprostredkovanie ponúk dôchodkov.

30. júna 2014 – Vstúpil do platnosti zákon o životnom minime. Úroveň životného minima sa ani v prípade deflácie, teda poklesu cien v ekonomike, nebude znižovať. Takúto poistku zaviedla do praxe novela zákona o životnom minime z dielne rezortu práce, ktorú podpísal prezident SR 26. júna 2014. Životné minimum, ktoré sa každoročne upravuje vždy k 1. júlu.

9. októbra 2014 – Poslancovi Národnej rady SR Alojzovi Hlinovi (nezaradený) sa podarilo vyzbierať dostatok podpisov medzi opozičnými poslancami a odovzdal v parlamente návrh na odvolanie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera. Opozícia ministrovi vyčítala kauzu spoločnosti Star EU, ktorá zvíťazila v 70 zo 70 súťaží, na ktorých sa zúčastnila počas vlády Roberta Fica. Navyše, podľa opozície túto firmu odporúčal obciam práve Richter pri poskytovaní externého manažmentu pri eurofondoch. Ako ďalšie dôvody na odvolanie poslanci uviedli aj dotáciu vo výške 23.000 eur, ktorú dostal na vytvorenie štyroch pracovných miest exekútorský úrad Rudolfa Krutého, ale aj nezvládanie rezortnej agendy.

30. októbra 2014 - Minister práce Ján Richter ostal vo funkcii. Opozícii nevyšiel zámer vysloviť tomuto členovi vlády nedôveru. Za Richterovo odvolanie po viac ako sedemhodinovej diskusii počas mimoriadnej schôdze parlamentu hlasovalo len 50 zo 128 prítomných poslancov.

1. januára 2015 - Nadobudla účinnosť novela zákona o službách zamestnanosti. Firmy na Slovensku sa môžu uchádzať o príspevok od štátu na vytváranie pracovných miest pre mladých ľudí.

1. marca 2015 - Sprísnili sa podmienky pre agentúrne zamestnávanie na Slovensku. Do platnosti vstúpila novela Zákonníka práce. Právna norma zaviedla, aby mal agentúrny zamestnanec rovnaké mzdové podmienky ako interný zamestnanec. Upravilo sa aj dočasné prideľovanie zamestnancov prostredníctvom agentúr. Novelu kritizovali zamestnávatelia a získali podporu aj u prezidenta SR Andreja Kisku. Ten ju vrátil parlamentu na opätovné prerokovanie. Národná rada však prelomila jeho veto a novelu schválila v pôvodnom znení opätovne.

15. marca 2015 - Na tri mesiace sa otvoril druhý dôchodkový pilier. Išlo už o štvrté otvorenie systému od jeho vzniku. Vláda sa rozhodla otvoriť druhý pilier po tom, čo sa začiatkom roka po spustení výplatnej fázy nasporených dôchodkov ukázalo, že budú nízke.

15. júna 2015 - Skončilo sa už štvrté otvorenie druhého dôchodkového piliera od jeho vzniku. Z druhého dôchodkového piliera v období od 15. marca do 15. júna 2015 vystúpilo 158.310 ľudí a 19.288 do neho vstúpilo.

16. júna 2015 – Parlament prelomil prezidentovo veto pri novele zákona o sociálnom poistení, ktorou sa na Slovensku od 1. júla 2015 zavádza minimálny dôchodok. Právna norma začne platiť aj bez prezidentovho podpisu, pretože ju nepodpísal ani druhýkrát.

1. júla 2015 - Vyše 75.000 dôchodcov s najnižšími penziami bude môcť získať minimálny dôchodok. Nárok naň bude mať ten, kto platil minimálne 30 rokov dôchodkové poistenie a dovŕšil dôchodkový vek. Mesačná suma minimálneho dôchodku pre rok 2015 je vo výške 269,50 eura. V platnosti je novela zákona o sociálnom poistení.

1. novembra 2015 - Skončil sa projekt financovaný z eurofondov, vďaka ktorému sa zamestnalo 3600 opatrovateľov. Minister práce Ján Richter si vyslúžil kritiku od opozičných poslancov, že nepripravil nový zákon, aby sa zlepšil stav sociálnych služieb. Ministerstvo však avizovalo, že sa pripravuje nový projekt zameraný na opatrovateľov.

30. novembra 2015 - Pre vládu Roberta Fica je najväčším úspechom zníženie nezamestnanosti mladých z 34,8 % na 23 %. Vyhlásil to minister práce Ján Richter počas tlačovej konferencie, na ktorej hodnotili úspešnosť Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia.

2. decembra 2015 – Historicky prvým komisárom pre deti sa stala exministerka práce Viera Tomanová, 75 hlasmi ju zvolil parlament v tajnej voľbe. Parlament zvolil aj komisára pre zdravotne ťažko postihnutých. Stala sa ňou advokátka Zuzana Stavrovská. Úlohou obidvoch komisárok je chrániť práva detí a zdravotne postihnutých napríklad na úradoch, súdoch, ale aj v súkromných firmách.

31. decembra 2015 - Nadobúda účinnosť novela zákona o službách zamestnanosti. Ľudia, ktorí sa zamestnajú mimo svojho bydliska, môžu požiadať o príspevok na podporu mobility za prácou.

1. januára 2016 – Na Slovensku sa zvyšuje minimálna mzda z 380 eur na 405 eur. Nadobúda účinnosť nariadenie vlády. Zamestnanci tak v novom roku dostanú medziročne o 25 eur v hrubom viac.

1. januára 2016 - Zvyšuje sa materská dávka aj príspevok na starostlivosť o dieťa. Materská stúpa na 70 % vymeriavacieho základu zo 65 % vymeriavacieho základu. Maximálna suma príspevku na starostlivosť o dieťa sa zvyšuje z 230 eur na 280 eur mesačne, a to v prípade, ak starostlivosť dieťaťu do troch rokov bude zabezpečovať súkromné zariadenie alebo fyzická osoba na základe živnosti.

19. januára 2016 - Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku klesla na 10,63 %. Medziročne sa znížila o 1,66 percentuálneho bodu. Premiér Robert Fico avizoval, že v lete 2016 by mohla klesnúť pod 10 %.

26. januára 2016 - Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny oznámilo spustenie šiestich nových projektov, ktoré sú zamerané na znižovanie nezamestnanosti na Slovensku. Podľa ministra práce Jána Richtera by sa vďaka nim mohlo zamestnať 90.000 ľudí.