Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Takto sa darilo našej ekonomike v júni. Za čo sme si museli priplatiť?

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Ceny priemyselných výrobcov klesli, stúpli však ceny stavebných prác aj ceny poľnohospodárskych výrobkov.

Bratislava 28. júla (TASR) - Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko v júni 2017 oproti máju 2017 klesli o 0,1 %. Znížili sa ceny ťažby a dobývania o 0,8 %, priemyselnej výroby o 0,3 %. Vzrástli ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 0,3 %, dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 0,1 %. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V júni 2017 v porovnaní s júnom 2016 vzrástli ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh o 1,4 %. Zvýšili sa ceny ťažby a dobývania o 4 %, priemyselnej výroby o 1,6 %, dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 0,8 %. Klesli ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 0,2 %.

V priemere od začiatku roka oproti rovnakému obdobiu minulého roka vzrástli ceny priemyselných výrobcov o 2 % vplyvom vyšších cien priemyselnej výroby o 2,8 %, ťažby a dobývania o 1,4 %, dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 0,8 %. Nezmenili sa ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb.

Ceny stavebných prác v júni 2017 medzimesačne vzrástli o 0,3 %



Ceny stavebných prác v júni 2017 oproti máju vzrástli o 0,3 %. V porovnaní s júnom 2016 sa zvýšili o 2,9 %. V priemere od začiatku roka 2017 ceny stavebných prác medziročne vzrástli o 2,5 %. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Ceny materiálov spotrebovávaných v stavebníctve v júni 2017 oproti máju vzrástli o 0,1 %. V porovnaní s júnom 2016 sa zvýšili o 3,2 %. V priemere od začiatku roka 2017 ceny materiálov spotrebovávaných v stavebníctve medziročne vzrástli o 3,3 %.

Ceny poľnohospodárskych výrobkov boli v júni 2017 medziročne vyššie o 2,8%



V júni 2017 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne vyššie o 2,8 %. Vzrástli ceny živočíšnych výrobkov o 6,2 %, ceny rastlinných výrobkov sa znížili o 2,4 %. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Z rastlinných výrobkov klesli ceny zemiakov o 23,5 %, ceny ovocia a zeleniny o 3,8 % a ceny olejnatých plodov a semien o 2 %. Ceny strukovín vzrástli o 4,4 % a ceny obilnín o 0,4 %.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Zo živočíšnych výrobkov sa zvýšili ceny jatočných ošípaných o 13,9 %, ceny hovädzieho dobytka vrátane teliat o 1,4 %, ceny konzumných slepačích vajec o 18,9 %, ceny jatočnej hydiny o 0,8 % a ceny surového kravského mlieka o 10,3 %. Znížili sa ceny surovej ovčej vlny v pote o 25,1 %, ceny jatočných jahniat a oviec o 5,7 % a ceny živých rýb o 1,2 %.

Od začiatku roka klesli ceny poľnohospodárskych výrobkov v priemere o 2,2 % vplyvom nižších cien rastlinných výrobkov o 9 % a vyšších cien živočíšnych výrobkov o 1,7 %.

Indikátor ekonomického sentimentu sa v júli 2017 medzimesačne znížil



Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu (IES) v júli 2017 oproti minulému mesiacu klesol o 0,3 bodu na 102,0. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Relatívne stabilizovaný vývoj zaznamenala väčšina zložiek s výnimkou sektora služieb, kde dôvera významnejšie vzrástla. Aktuálne IES zaostáva o dva body za hodnotou dlhodobého priemeru a prevyšuje výsledok rovnakého obdobia minulého roka rovnako o dva body.

Indikátor dôvery v priemysle sa v júli oproti júnu znížil o jeden bod na zápornú hodnotu 1,3. Vývoj indikátora ovplyvnil hlavne rast zásob priemyselných výrobkov.

Ilustračné foto.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


V júli indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol o 0,5 bodu na negatívnu hodnotu 6 vplyvom nepriaznivejších hodnotení celkovej úrovne objednávok. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 20 bodov.

Indikátor dôvery v obchode klesol v júli v porovnaní s júnom o 0,7 percentuálneho bodu na hodnotu 16,3 vplyvom negatívneho hodnotenia očakávaných podnikateľských aktivít.

Indikátor dôvery v službách v júli po dvojmesačnom poklese opäť vzrástol, keď jeho hodnota (13,7) sa v porovnaní s júnom zvýšila o 6 percentuálnych bodov. Vývoj indikátora bol ovplyvnený pozitívnymi hodnoteniami dopytu za posledné tri mesiace aj očakávaného dopytu, pričom podnikateľskú situáciu respondenti hodnotili negatívnejšie.

Spotrebiteľská atmosféra sa oproti minulému mesiacu príliš nezmenila. Sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery v júli vzrástol o 0,3 bodu na negatívnu hodnotu 5,7. Rast dôvery pri očakávanom vývoji ekonomickej situácie a nezamestnanosti v SR bol eliminovaný poklesom dôvery pri očakávanej finančnej situácii a čiastočne i pri perspektívach úspor v domácnosti. Aktuálny výsledok po sezónnom očistení bol o 3,9 bodu priaznivejší ako v rovnakom období minulého roka a prevyšoval aj dlhodobý priemer.