Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Indikátor ekonomického sentimentu sa v októbri 2016 zmenil minimálne

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Priaznivý vývoj v službách a medzi spotrebiteľmi tlmil nepriaznivým vývojom v priemysle, stavebníctve a obchode.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu (IES) sa v októbri 2016 zmenil len v minimálnej miere. Jeho hodnota (102,9) oproti predchádzajúcemu mesiacu klesla o 0,1 bodu. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Priaznivý vývoj v službách a medzi spotrebiteľmi bol tlmený nepriaznivým vývojom v priemysle, stavebníctve a obchode. Aktuálne IES prevyšuje hodnotu rovnakého obdobia minulého roka o 1,2 bodu a za úrovňou dlhodobého priemeru zaostáva rovnako o 1,2 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle sa v októbri 2016 oproti septembru 2016 znížil o 6,7 bodu na negatívnu hodnotu 0,7, čím sa dostal opäť pod hranicu dlhodobého priemeru. Vývoj indikátora ovplyvnil hlavne očakávaný pokles produkcie na najbližšie tri mesiace.

V októbri indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol o 2,5 bodu na zápornú hodnotu 14,5 vplyvom nepriaznivejších hodnotení celkovej úrovne objednávok. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 12,5 bodu.

Indikátor dôvery v obchode (17,3) klesol v októbri v porovnaní so septembrom o jeden percentuálny bod, a to vplyvom negatívneho hodnotenia očakávaných podnikateľských aktivít.

Indikátor dôvery v službách aj v októbri naďalej rástol, jeho hodnota (17) sa v porovnaní so septembrom zvýšila o 5 percentuálnych bodov. Vývoj indikátora bol ovplyvnený pozitívnymi hodnoteniami podnikateľskej situácie a dopytu za posledné tri mesiace, pričom očakávaný dopyt respondenti hodnotili negatívnejšie.

Spotrebiteľská atmosféra sa v októbri opäť zlepšila. Po náraste o 0,4 bodu v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery dosiahol najpriaznivejšiu hodnotu od februára 2008. Aktuálny výsledok po sezónnom očistení bol o 5,2 bodu vyšší ako v rovnakom období minulého roka a prevyšoval dlhodobý priemer.