Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Štatistický úrad: Indikátor ekonomického sentimentu v apríli klesol

Štatistický úrad Slovenskej republiky. Ilustračná snímka. Foto: TASR

Indikátor dôvery v priemysle v apríli poklesol o 39,3 percentuálnych bodov (p. b.) na hodnotu -42,3.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu po sezónnej úprave (IES) v apríli 2020 oproti hodnote minulého mesiaca klesol o 14,1 bodu na hodnotu 83,8, čo predstavuje najnižšiu zaznamenanú hodnotu indikátora od októbra 2009. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Dôvera sa výrazne prepadla vo všetkých sledovaných hospodárskych odvetviach, ako aj u spotrebiteľov. Zo všetkého najviac v službách, nasledujúc stavebníctvo, priemysel, spotrebitelia a obchod. Aktuálne IES zaostáva za hodnotou dlhodobého priemeru o 19,5 bodu a za výsledkom rovnakého obdobia minulého roka o 13,2 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle v apríli poklesol o 39,3 percentuálnych bodov (p. b.) na hodnotu -42,3. Vývoj indikátora najvýraznejšie ovplyvnil očakávaný rast produkcie na nasledujúce tri mesiace a pokles objednávok z dôvodu pandémie nového koronavírusu.

V apríli indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol o 40 bodov na -44,5 vplyvom nepriaznivých hodnotení celkovej úrovne objednávok a očakávanej zamestnanosti. Aktuálny výsledok je pod úrovňou dlhodobého priemeru o 20,5 bodov.

Indikátor dôvery v obchode klesol v apríli v porovnaní s marcom o 29,6 p. b. na hodnotu -3,3 vplyvom negatívneho vývoja súčasných, ako aj očakávaných podnikateľských aktivít a stavu zásob. Indikátor dôvery v službách v apríli výrazne klesol, jeho hodnota (-49,3) sa v porovnaní s marcom znížila o 48,3 percentuálneho bodu. Vývoj indikátora bol ovplyvnený negatívnymi hodnoteniami všetkých troch jeho komponentov.

Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku bola na začiatku apríla najpesimistickejšia od apríla 2009. Sezónne upravený indikátor spotrebiteľskej dôvery sa medzimesačne prepadol o 34,1 bodu na hodnotu -41,9. Respondenti boli výrazne pesimistickejší pri všetkých štyroch zložkách indikátora, najmä v očakávaniach vývoja nezamestnanosti a celkovej hospodárskej situácie. Menej, ale stále výrazne v očakávaniach finančnej situácie domácnosti a úspor. V porovnaní so situáciou pred rokom boli respondenti pesimistickejší o 35,7 bodu a aktuálny výsledok sa prepadol pod dlhodobý priemer o 22,9 bodu.

"Najviac narástli obavy z rastu nezamestnanosti, medzimesačne čiastkový indikátor narástol o 52 bodov na úroveň 62,2 bodu. Takýto prudký skok a nárast obáv počas mesiaca je historický," dodala k spotrebiteľskej atmosfére Libuša Kolesárová, generálna riaditeľka sekcie podnikových štatistík ŠÚ SR.