Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Rastie zamestnanosť v priemyslu, zvýšila sa však i nezamestnanosť

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Nezamestnanosť na Slovensku medziročne rástla 2. štvrťrok po sebe.

Bratislava 6. júna (TASR) - Počet pracujúcich na Slovensku sa v 1. štvrťroku v porovnaní s prvým štvrťrokom 2011 zvýšil o 28.600 osôb na 2.324.700 ľudí.

Medziročne sa tak tempo rastu zamestnanosti zmiernilo o 0,9 percentuálneho bodu na 1,2 %. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ SR), ktoré dnes zverejnil na svojej internetovej stránke.

"Celkové zvýšenie zamestnanosti ovplyvnil hlavne medziročný rast počtu zamestnancov o 2 % na 1.964.300 ľudí," informoval ŠÚ SR. Počet podnikateľov spolu pritom klesol o 2,6 % na 359.200 ľudí v dôsledku zníženia počtu podnikateľov so zamestnancami o 16,6 %. Počet podnikateľov bez zamestnancov vzrástol o 1,6 % a počet živnostníkov, ktorých práca mala formu závislej práce zamestnanca sa medziročne zvýšil o 1800 ľudí.

Zvýšenie pracovných miest sa sústredilo predovšetkým do priemyslu a trhových služieb. Prispel k tomu podľa ŠÚ SR najmä rast v priemyselnej výrobe o 38.000 ľudí. V ostatných priemyselných odvetviach sa počet pracujúcich znížil. Najvýraznejšie pritom klesol počet pracujúcich v stavebníctve o 15.200 ľudí a vo vzdelávaní o 7600 ľudí.

Z trhu práce ubudlo 7000 ľudí vo veku od 15 do 24 rokov a 2100 osôb vo veku od 25 do 34 rokov. Vysoký pokles bol aj vo vekovej kategórii od 50 do 54 rokov o 6100 ľudí. Celkový počet pracujúcich sa pritom najviac zvýšil vo vekovej skupine od 35 do 49 rokov o 18.600 osôb.


Nezamestnanosť medziročne rástla druhý štvrťrok po sebe

Ilustračné foto
Foto: TASR
ezamestnanosť na Slovensku medziročne rástla 2. štvrťrok po sebe. Oproti 1. štvrťroku 2011 sa v 1. štvrťroku tohto roka zvýšil počet ľudí bez práce o 2,2 % na 380.300 nezamestnaných. Miera nezamestnanosti sa tak medziročne zvýšila o 0,2 percentuálneho bodu na 14,1 %. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ SR), ktoré dnes zverejnil na svojej internetovej stránke.

Tu bude player


U žien pritom stúpla miera nezamestnanosti v 1. štvrťroku o 0,5 percentuálneho bodu na 14,4 % a u mužov klesla o 0,2 percentuálneho bodu na 13,8 %. "Celkovú situáciu v nezamestnanosti ovplyvnila skutočnosť, že 63,3 % nezamestnaných bolo bez práce viac ako jeden rok," informoval ŠÚ SR. Z nich 70,5 % bolo nezamestnaných viac ako dva roky.

Z hľadiska ekonomickej činnosti posledného zamestnávateľa najviac nezamestnaných osôb pracovalo v priemysle, a to 87.000 ľudí. Zároveň bol v tomto odvetví zaznamenaný aj najvyšší úbytok počtu nezamestnaných o 10.100 osôb. Najvyšší prírastok nezamestnaných bol v odvetviach doprava a stavebníctvo.

Počet nezamestnaných ľudí pritom medziročne vzrástol vo väčšine krajov v rozsahu od 0,5 % v Banskobystrickom kraji do 10,4 % v Trnavskom kraji. Klesol v Žilinskom, Bratislavskom a Prešovskom kraji.

Rastu zamestnanosti by napomohlo aj zrušenie dohôd o vykonaní práce

Foto: TASR/Henrich Mišovič
Podľa konateľa personálnej agentúry ProAct People Slovensko Petra Pašku môžu nepríjemnú bilanciu v nezamestnanosti v nadchádzajúcom období zlepšiť sezónne práce, ale predovšetkým, ak by súčasná vláda pristúpila k zrušeniu dohôd o vykonaní práce v čo najkratšom čase.

"Očakávame, že v prípade zrušenia dohôd o vykonaní práce môžeme štatisticky zaznamenať rast zamestnanosti minimálne o 2 %. Objem práce, ktorý je zakontrahovaný v dohodách, je enormne veľký a v konečnom dôsledku ho musí niekto odpracovať. Dohody len suplujú riadne pracovné pomery s 'pridanou hodnotou' minimálnych odvodov. Táto zmena by mohla našej ekonomike čiastočne pomôcť. Zrušenie dohôd by neznamenalo pokles zamestnanosti, ako to vidia iní odborníci. My by sme túto zmenu vítali," zdôrazňuje Paška.

Ako ďalej uviedol, od tohto kroku zároveň možno očakávať zvýšenie miezd. Aj keď by mohlo ísť len o minimálny rast, ľudia si túto zmenu vypýtajú, nakoľko po prechode na trvalý pracovný pomer nebudú ochotní pracovať "za menej v čistom".